Newsfeeds from Sweden and Finland

No feed URL specified.

Inrikes | svenska.yle.fi

  • Nordiska medicinpriset värt en miljon kronor tilldelas i år professor Erkki Isometsä vid Helsingfors universitet och professor Gerhard Andersson vid Linköpings universitet och Karolinska Institutet. Isometsä får priset för sitt framstående arbete inom forskning kring depression och andra psykiska störningar och inom utveckling av vården, meddelar Institutet för hälsa och välfärd THL, där Isometsä arbetar på deltid. Erkki Isometsä arbetar som forskningsprofessor vid enheten för sinnestämning, depression och självdestruktivt beteende vid THL. Sedan 2004 är han professor i psykiatri vid Helsingfors universitet och överläkare vid Hucs psykiatriska resultatenhet. Isometsä har forskat särskilt mycket kring depression och bipolär sjukdom och deras samband med självdestruktivt beteende. Nordiska medicinpriset, tidigare SalusAnsvarspriset, är ett av Nordens största vetenskapspriser och delas ut till en eller flera forskare som belöning för en framstående vetenskaplig prestation. Priset ges för forskning som är inriktad på problem som har betydelse för människors vardag och arbetsförmåga. Professor Isometsä är också ordförande för arbetsgruppen för god medicinsk praxis. Han kommenterade frågan om psykoterapi och läkemedel i en artikel som Yle nyheter publicerade för 20 dagar sedan. Läs också:Vem bestämmer över din depression?Unga äter piller mot depression"Fortfarande tabu att tala om depression"Fel kost kan ge depressionMän springer ifrån sin depression

  • Eftisledaren Marika Sandholm får pris för sitt engagemang på Byllans och Kupans eftis i Karis. Förbundet Hem och Skola premierar Sandholm med en kompisuggla. Marika Sandholm har drivit eftiset sedan starten 2005. Hon beskrivs som en eldsjäl som jobbar för barnens bästa. Sandholm driver eftisverksamheten med värme och engagemang. Hon är också mån om att saker och ting ska fungera på barnens och familjernas villkor och inte kommunens eller byråkratins, står det i motiveringen. Positiv förebild Priset Kompisugglan är en del av Hem och Skola-förbundets kampanj Vuxna skapar vänskap. Kompisugglan delas ut till vuxna som är positiva förebilder. Marika Sandholm nominerades av Katarinaskolans Hem och Skola-förening. Här kan du läsa mer om projektet och se vem som fått Kompisugglan tidigare.

  • Kommunstyrelsen i Ingå försöker få budgetsiffrorna för år 2015 att gå ihop. Just nu har nästa års budget ett underskott på 1,5 miljoner euro. - Underskottet beror mest på att kommunens inkomster kommer att sjunka, säger kommunstyrelsens ordförande Marie Bergman-Auvinen (SFP).Tis 21.10.2014 kl. 12:25Budgetunderskottet i Ingå är stortListen40 secondsSpela upp klipp på Arenan: Budgetunderskottet i Ingå är stort Ett bortfall i inkomsterna förklaras av en minskad stadsandel. Ingå får ungefär 400 000 euro mindre av staten nästa år. Marie Bergman-Auvinen Bild: YLE/Minna Almark Förutom press från staten minskar skatteintäkter från företag och kommuninvånare. - Prognosen visar att vi inte kommer att ha den ökning som vi haft i flera år. Ingå betalar mera till arbetslösa Den finska statens reform angående arbetsmarknadsstödet ger mera ekonomiskt ansvar åt kommuner. Ännu i år betalar staten arbetsmarknadsstöd åt arbetslösa i 500 dagar, men efter årsskiftet måste kommuner ta mera ansvar. Det här påverkar också Ingå. - Kommunen måste betala till arbetslösa redan efter 300 dagar, så det påverkar också vår budget. Tanken bakom att staten betalar arbetsmarknadsstöd i en kortare tid än tidigare är att man vill få kommuner att bli effektivare med att hjälpa långtidsarbetslösa. Kommunstyrelsen fortsätter med budgetbehandlingen den 3 november. Den 5 november ska det slutliga budgetförslaget godkännas.

No feed URL specified.

Yle Uutiset | Kotimaa | Tuoreimmat uutiset

Yle Uutiset | Kotimaa | Tuoreimmat uutiset

svt.se - Sverige

De senaste artiklarna från sektionen sverige på svt.se
  • För första gången ska nu också Sveriges överbefälhavare Sverker Göranson kommentera den stora operationen i Stockholms skärgård. Det sker i samband med hans information till riksdagens försvarsutskott.

  • Göran Frisk, pensionerad u-båtsjaktschef, är övertygad om att det just nu finns en rysk ubåt i Stockholms skärgård. Han säger också att svensk militär tidigare skadat ryska u-båtar.

  • Två av tre testade stavmixrar läcker under vanlig användning ut klorparaffiner som är giftiga för vattenmiljön, visar en rapport från Stockholms universitet.

No feed URL specified.