Newsfeeds from Sweden and Finland

No feed URL specified.

Inrikes | svenska.yle.fi

  • Frågar man en centerpartist så var den stora skrällen i riksdagsvalet 2011 inte Sannfinländarnas storseger, utan Centerns brakförlust. 15, 7 procent och en förlust av 16 riksdagsmandat var en chock för Centern, som suttit på statsministersportföljen sedan 2003. Nu verkar partiet ta igen skadan med råge, skriver Rikhard Husu. När förhandlingarna om den så kallade ”sexpackregeringen” grötade till sig försommaren 2011, vädjade Jyrki Katainen till dåvarande centerbasen Mari Kiviniemi om att partiet trots allt skulle överväga att regera tillsammans med Samlingspartiet. Inviten hade föregåtts av flera veckors resultatlösa förhandlingar, till följd av vilka SDP och Vänsterförbundet lämnade förhandlingarna på Ständerhuset. För Katainen var goda råd dyra, då Sannfinländarna redan hunnit meddela att man inte medverkar i en regering stöder krisdrabbade euroländer. Bland centerfolket måste Katainens invit ha bemötts med blandade känslor. Att fortsätta regera skulle ha gett partiet fortsatt inflytande i fyra år, och i en svag regering skulle Centern ha kunnat tillskansa sig mycket makt på bekostnad av Samlingspartiet, som då var i desperat behov av någon att regera med. Samtidigt visade det rekordlåga valresultatet på vad många år av regeringsansvar kostar ett parti: sedan 2003 hade partiets stöd dalat med nio procentenheter. SDP och Vänsterförbundet återvände sedermera till förhandlingsbordet, sexpacken bildade regering och Centern gick i opposition. Ser man till Yles färska gallupsiffrorna så fattade Centern ett klokt beslut: från att ha varit i det närmaste uträknade efter riksdagsvalet 2011 ser partiet nu ut att återta sina förlorade positioner, med råge. Det är naturligtvis långt till valet, och valrörelsen har knappt kommit igång ännu. Mycket hinner hända. Men det krävs mycket till för att rubba Centerns starka position. Om populariteten håller i sig blir det skördetid för Centern redan i april.

  • Demonstranter som greps under första maj-marschen i våras hölls gripna för länge. Det här konstaterar polisstyrelsen som har utrett Helsingforspolisens agerande under marschen. Demonstranterna antogs ha utgjort en fara för den allmänna ordningen och greps därför. På järnvägstorget greps sex personer mellan kvart över elva och halv tolv och i Hagnäs greps tre personer klockan tolv. Polisens insatschef beslöt lite efter klockan ett att personerna ska släppas fria eftersom situationen hade förändrats. Men personerna släpptes fria först efter klockan halv fyra och den sista gripna demonstranten släpptes fri först tio över fem på eftermiddagen då första maj-evenemanget redan hade tagit slut för flera timmar sedan. En av de gripna var frihetsberövad i nästan sex timmar, medan den kortaste tiden som någon hölls gripen var fyra timmar och tre minuter. Polisstyrelsen konstaterar att enligt lagen ska en person släppas fri genast som denne inte längre antas störa den allmänna ordningen eller förorsaka fara. En person kan som längst hållas gripen i 24 timmar. Helsingforspolisen försvarar sig med resursbrist och att arbetsmängden under dagen var stor. Det enda straffet som de gripna demonstranterna tilldelades var böter. Gripandena i sig anses ändå ha varit motiverade. Polisen bröt av flaggstänger Helsingforspolisen fick efter marschen kritik för att ha beslagtagit flaggor och tillhyggen. Polisstyrelsen konstaterar att det var befogat att beslagta de korta flaggstängerna som användes som tillhyggen, medan det inte var motiverat att beslagta flaggstänger som polisen hittade i en bil. Polisen bröt dessutom av flaggstängerna, som tillhörde Vänsterförbundet i Helsingfors, för att de skulle få plats i polisens bil. Enligt uppgifter hade Helsingforspolisen också använt sig av överdrivna krafttag, men polisstyrelsens utredning visar att krafttagen varit motiverade. Polisen hade enligt ett klagomål skuffat en person så att denne varit nära att falla i marken. Men enligt Helsingforspolisen stämmer det inte och eftersom ytterligare bevis saknas beslöt polisstyrelsen att inte vidta åtgärder. Fyra personer hade gjort en anmälan till Riksdagens justitieombudsman om Helsingforspolisens agerande men JO flyttade över ärendet till polisstyrelsen. Läs också: "Liknande tillhyggen hade tidigare använts som vapen mot polisen"Dan Koivulaakso: Polisens agerande vansinnigtArhinmäki vill att polisens verksamhet utredsPolitiska tal och anarkistisk demonstration på första majHelsingforspolisen tog till pepparspray mot demonstranter

  • Alexander Stubb är i svårigheter. Samlingspartiet upplevs som mer arrogant än tidigare och uppgången i väljarstödet efter ordförandeskiftet i somras går mot ett fall. Partieliten lägger gärna skulden på tråkiga avgöranden i svåra tider men den förklaringen räcker inte. Samlingspartiet har ett allvarlig imageproblem. Partierna har i åratal gjort interna undersökningar om sin offentlighetsbild och i veckan fick Yle Uutiset tag i den senaste. Den visar att hela 60 procent av befolkningen ser Samlingspartiet som arrogant. Det är fler än någonsin under 2000-talet. Förtroendet för partiet vacklar och nu upplever många dessutom att dess politik strider mot befolkningens intressen. För mycket schabbel och få beslut Som åtminstone en delförklaring till den dåliga offentlighetsbilden och det fallande väljarstödet i Yles färska mätning räcker det med att nämna namn som Männistö, Räty, Kauma och Grahn-Laasonen. Fyra samlingspartister som på kort tid schabblat med utnämningar, misslyckade fattigdoms- och invandraruttalanden och bråk kring myrskydd. Lägg till en rad samlingspartistiska utspel om den överenskomna vårdreformen i kombination med nedrankningen av Finlands kreditvärdighet och bilden av regeringen Stubbs förmåga att fatta beslut börjar vackla på allvar. Stubbs egna politiska linjedragningar kan också bidra till att väljare nu läcker från Samlingspartiet framförallt till Centern men delvis också till De gröna. Bland annat vill han sänka inkomstskatten ordentligt under nästa valperiod och minska de offentliga utgifterna i motsvarande grad. En del väljare som tidigare röstat på Samlingspartiet upplever säkert också Centerns Juha Sipilä som mera småföretagarvänlig och social än dagens samlingspartistiska ledning. Sämre i fjol Men trots sviktande gallupsiffror och dålig image efter ordförandebytet har Samlingspartiets väljarstöd ändå sett betydligt värre ut tidigare under valperioden. Hela fjolhösten och ännu i januari låg det på drygt 18 procent. Då hette partiordföranden och statsministern Jyrki Katainen. Beställningsarbetet av filosofen Pekka Himanen hade väckt mediestorm och besluten om budgetspar och strukturpaket duggade tätt. Men mot våren började väljarna komma tillbaka. Vad som helst kan alltså ännu hända. Då Stubb valdes till partiordförande i somras sade han i sitt tacktal till partifolket att en ny resa förestår men vart vägen går är oklart. Det enda säkra är att riktningen är uppåt. Nu börjar glappet till Centern och Juha Sipilä i varje fall bli alltför stort för att han ska kunna drömma om en fortsättning på statsministerposten efter riksdagsvalet. I synnerhet arrogansfaktorn är svår att hantera.

No feed URL specified.

Yle Uutiset | Kotimaa | Tuoreimmat uutiset

Yle Uutiset | Kotimaa | Tuoreimmat uutiset

svt.se - Sverige

De senaste artiklarna från sektionen sverige på svt.se
  • I dag florerar olika skräckhistorier på nätet i olika forum och flera skräckfigurer har tillkommit just på nätet. Journalisten och författaren Jack Werner har skrivit om det här fenomenet i boken ”Creepypasta”.

  • Två spädbarn som flyttats från sjukhuset i Lund till Helsingborgs lasarett har efter utredning konstaterats bära på multiresistenta MRSA-bakterier. Barnen har delat rum i Lund och vårdas nu i Helsingborg.

  • Åsa Sikberg är fårbonde, jägare, och lokalpolitiker. Hon håller svenska lantrasfår, som är utrotningshotade. Hon är så rädd att hennes får ska tas av vargar att hon har svårt att sova på kvällarna.

No feed URL specified.