Newsfeeds from Sweden and Finland

No feed URL specified.

Inrikes | svenska.yle.fi

  • Författaren Henrika Andersson har belönats med Jānis Baltvilks International Prize in Children's Literature and Book Art för boken Emma Gloria och den röda Längtansboken. Fre 25.7.2014 kl. 12:10Mottagandet har varit överväldigande i Riga, säger Henrika AnderssonListen3 min 17 sSpela upp klipp på Arenan: Mottagandet har varit överväldigande i Riga, säger Henrika Andersson Priset delades ut i Riga på torsdagen. Priset delas årligen ut till en barnboksförfattare från Östersjöregionen samt till personen som översatt boken till lettiska. Henrika Andersson är förutom författare också verksam som skådespelare, regissör och läsambassadör. Det är förlaget Schildts & Söderströms som skriver om priset på sin Facebooksida.

  • – God hygien är a och o när det kommer till kräftkok. Lagen ska koka ordentligt och sedan när kräftorna kylts ner ska de förvaras tillräckligt svalt, säger inköps- och försäljningschef Martin Söderström på Kalatukku Eriksson.Fre 25.7.2014 kl. 12:40Martin Söderström på Kalatukku Eriksson talar om kräftorListen4 min 57 sSpela upp klipp på Arenan: Martin Söderström på Kalatukku Eriksson talar om kräftor På fiskfabriken kokas flera hundra kräftor på en gång i en 120 liters gryta. För dem som kokar kräftorna själv hemma gäller det att plocka fram den största kastrullen. – Det viktigaste är att du har en tillräckligt stor gryta och inte har för många kräftor i samma gryta. Det är också viktigt att du inte kokar krondillen för länge. Det lönar sig att lägga i första krondillen när du värmer upp lagen, och när det har kokat en stund så tar du bort dillen. Efter det kokar du kräftorna och lägger en ny dill. Kokar du dillen alltför länge så blir det en lite bitter eftersmak, säger Martin Söderström. Martin Söderström vid kräftgrytorna. Martin Söderström vid kräftgrytorna Bild: Yle/Helena von Alfthan Eriksson har funnits sedan år 1880, och kokar nuförtiden kring 400 000 kräftor varje år när det drar ihop sig till säsong. Här är Erikssons recept för kokta kräftor: 4-6 personer 40 levande kräftor 5-6 l vatten 1,5 dl grovt havssalt 3-4 sockerbitar 1-2 knippen krondill (2 dl öl eller vitt vin, valfritt) Gå igenom kräftorna och se till att alla är levande. Skölj kräftorna om det behövs. Koka upp vattnet i en stor kastrull, lägg i saltet och sockret samt hälften av dillen. Vill du ha i vin eller öl i lagen hälls det också i nu. Låt dillen koka med lagen en stund och lyft sedan bort den. Koka inte fler än tio kräftor i gången. Lägg i kräftorna en i taget och låt lagen koka upp igen. Koktiden för normalstora kräftor är ca 10 minuter, räkna tiden från det att lagen kokar igen. Lyft upp kräftorna på ett fat för att svalna. Upprepa processen tills alla kräftor är kokta. Lägg i ny krondill i lagen och låt den sedan svalna. Kräftorna och lagen kan svalna tillsammans, men det tar oftast längre tid. Kräftorna kan också ställas svalt medan lagen svalnar i rumstemperatur. När lagen är sval läggs kräftorna i. Låt kräftorna dra i kylskåp eller annat tillräckligt svalt utrymme i minst 6 timmar i lagen, gärna tills nästa dag. Samma lag kan användas till att fräscha upp frysta kräftor. Koka då upp lagen med hälften av dillen, låt den svalna något och sila den över de frusna kräftorna. Lägg i ny dill. Låt kräftorna tina i lagen, räkna med att det tar sin tid så gärna tills nästa dag. Kräftor i lag är känsliga, så undvik i mån av möjlighet att röra de kokta kräftorna eller lagen med händerna. Använd rena kärl och köksredskap och håll ett öga på förvaringstemperaturer. Det är helt i sin ordning att vara litet trött dagen efter en kräftskiva, men matförgiftning är onödigt att servera.

  • Gruvbolaget Northland Mines lägger ned verksamheten och säger upp samtliga av sina arbetstagare i Kolari kommun i Lappland. Det här innebär slutet på jobb för bolagets elva anställda. Northlands svenska moderbolag befinner sig i företagssanering och finansierar inte längre gruvprojektet i Finland. För att täcka kostnaderna har bolaget varit tvunget att sälja av sin egendom. Nu måst även arbetstagarna gå. Arbetet upphör efter uppsägningstidens utgång, vilket innebär att de flesta arbetstagarna lämnar sitt arbete på hösten. Den enda som blir kvar är verkställande direktör Jari Väisänen, vars uppdrag är att hitta en köpare till malmförekomsten i Kolari, som innehåller järn, koppar och guld. Enligt Väisänen har förhandlingarna pågått under en lång tid. Miljökonsekvensbedömningen för gruvprojektet är redan klar och bolaget har i maj ansökt om en Naturabedömning för projektet från Närings-, trafik- och miljöcentralen (NTM) i Lappland. Efter att Naturabedömningen har gjorts är det dags att ansöka om miljötillstånd. Av bolagets arbetstagare arbetar en i Rovaniemi och de återstående tio i Kolari. Förutsatt att någon annan tar över gruvprojektet, tror Väisänen att det nya bolaget kommer att vara i behov av att anställa åtminstone en del av de arbetstagare som nu sägs upp.

No feed URL specified.

Yle Uutiset | Kotimaa | Tuoreimmat uutiset

Yle Uutiset | Kotimaa | Tuoreimmat uutiset

svt.se - Sverige

De senaste artiklarna från sektionen sverige på svt.se
  • Antalet inrapporterade huggormsbett har varit rekordstort under juli.

  • Trängsel vid laddaren i stugan, vem ska få kräm i mobilen först och kunna lägga upp dagens laddning av strandbilder i sociala medier? Följ expertens mobiltips och ge batteriet en extra knuff.

  • Svenska bilister kör allt mindre. Förra året minskade snittkörsträckan för femte året i rad. Sammanlagt körs varje bil hela 84 mil mindre. Men någon entydig förklaring till nergången finns inte.

No feed URL specified.