Newsfeeds from Sweden and Finland

No feed URL specified.

Inrikes | svenska.yle.fi

  • Den mögeldrabbade skolan Merituulen koulu i Ingå är inte sanerad och tillbyggd i december. Tidtabellen har igen skjutits framåt, men sista januari 2015 är ett datum som kan hålla, tror Peter Siggberg (SFP). Det är realistiskt att tro att den finska skolan Merituulen koulu är klar för användning den sista januari 2015, enligt Peter Siggberg, ordförande för samhällstekniska nämnden i Ingå. Projektet blir nog lite dyrare än planerat, men inte ”katastrofalt mycket”, säger han. I maj lovade byggfirman Västra Nylands Bygg från Hangö att allt är klart den 12 december så att skolan i bästa fall kan flytta tillbaka under jullovet. Läs också: 10.12.2013 Tidtabellen för Merituulen koulu flyttas framåt4.3.2014 Tidtabellen för Merituulen koulu kan förlängas7.5.2014 Merituulen koulu kanske klar i december

  • Byteshandeln mellan samlingspartisterna Lasse Männistö och Laura Räty är nu fullbordad. Männistö utsågs i dag onsdag av Helsingfors stadsfullmäktige till Rätys ersättare på posten som biträdande stadsdirektör med ansvar för social- och hälsovårdsfrågor. Därmed tar Räty hans plats i riksdagen. Männistö valdes till Laura Rätys ersättare med 54 röster. FKP presenterade under mötet en motkandidat, Antti Holopainen. Han är utbildad medicine licentiat och har jobbat som specialläkare. Han fick 4 röster. KD föreslog i sin tur att Juha Jolkkonen tar över efter Räty. Jolkkonen är nu avdelningschef vid social- och hälsovårdsverket. Han fick 9 röster Dessutom kandiderade fullmäktigeledamot Sami Muttilainen (VF) samt Pentti Hämäläinen. Muttilainen fick 2 röster och Hämäläinen 0. Resten av rösterna var tomma eller förkastades. Männistö fick kritik för sin ringa arbetserfarenhet inom social- och hälsovårdssektorn. Den enda arbetserfarenheten från den sektorn är ett och ett halvt år som marknadsförings- och kommunikationschef vid vårdföretaget Mediverkko. Vänsterförbundet kom också med ett motförslag om att tjänsten ska kunna sökas fritt och att valet görs på basis av arbetserfarenhet och inte på basis av partibok. Det förslaget fick nej med rösterna 61-17. Eftersom Männistö nu tar över som biträdande stadsdirektör i Helsingfors avgår han från riksdagen. Därmed blir social- och hälsovårdsminister Laura Räty ny riksdagsledamot. Räty snuvades på en plats i riksdagen i senaste valet och förlorade med bara 27 röster mot Lasse Männistö, men nu får Räty trots allt sitta i riksdagen. Männistö är också gruppordförande för Samlingspartiet i Helsingforsfullmäktige, men avgår nu från den posten. Räty och Männistö är nära vänner Laura Räty utsågs i slutet av juni av nya statsministern Alexander Stubb (Saml) till social- och hälsovårdsminister. Hon hade tjänsten som biträdande stadsdirektör i Helsingfors från augusti 2011 till och med juni i år. Männistö och Räty umgås också privat och är nära vänner. Då Lasse Männistös pappa Jukka Männistö utsågs till ny vd vid kommunernas pensionsförsäkringsbolag Keva jävade sig Räty som då var Kevas styrelseordförande. Orsaken var hennes nära band till Jukka Männistös son. Hon avgick från posten vid Keva när hon blev minister. Lasse Männistö innehar nu tjänsten som biträdande stadsdirektör till och med den 31 maj 2015. Biträdande stadsdirektörens månadslön är 12 263 euro. Budgeten för social- och hälsovårdsverket är 2,1 miljarder euro. Antalet arbetstagare inom verket är omkring 15 000. Ändring kl. 21.16: I en tidigare version stod det att Männistö inte har någon arbetserfarenhet från social- och hälsovårdssektorn, men det är nu ändrat. Läs också: Rätys efterträdare väljs om en veckaMännistö vill bli biträdande stadsdirektör – kan påverka Rätys jobbsituationNämndordförande vill att Laura Räty ersätts så fort som möjligtLaura Räty får kanske ingen ersättare

  • De ovanligt häftiga augustiregnen har ställt till det för många spannmålsodlare. Åkrarna är såpass blöta att det försvårar tröskandet och säden far illa. Situationen har försämrats betydligt på bara ett par veckor, uppger man vid producentorganisationen Pro Agria. Om regnen fortsätter kan det bli mycket ojämn kvalitet på skörden.

No feed URL specified.

Yle Uutiset | Kotimaa | Tuoreimmat uutiset

Yle Uutiset | Kotimaa | Tuoreimmat uutiset

svt.se - Sverige

De senaste artiklarna från sektionen sverige på svt.se
  • I kväll klockan 20.00 sänds UR-programmet ”Världens bästa skitskola” i SVT2. Men du kan också se den direkt här på webben.

  • 2009 fick det till hälften kommunägda etanolbolaget Sekab nej från Sida på en ansökan om 90 miljoner kronor i lånegaranti för ett projekt i Tanzania. Men i år blev det ja till en lånegaranti om 120 miljoner kronor för ett liknande projekt – bakom vilket finns samma man som drev projektet 2009, Per Carstedt.

  • SVT:s ekonomikommentator Peter Rawet förklarar varför politikerna lägger Konjunkturinstitutets beska rapport åt sidan.

No feed URL specified.