Newsfeeds from Sweden and Finland

No feed URL specified.

Inrikes | svenska.yle.fi

  • Näringsminister Jan Vapaavuori har som första kandidat meddelat att han ger sig in i ordförandekampen för Samlingspartiet. Han säger att han har verkat inom partiet hela sitt vuxna liv, och har starka känslomässiga band till partiet. - Jag kan inte tänka mig ett finare uppdrag än att vara ordförande för den här folkrörelsen, skriver Vapaavuori på bland annat Twitter. När nu Jyrki Katainen lämnar ordförandeposten, vill Vapaavuori vara med och kandidera för posten, säger han i en video på sin webbplats. - Vid valet av ordförande ställs ofta frågan om man borde ta ett par steg till höger eller vänster eller mot centern, mot ett mer liberalt eller mer konservativt håll. De här orden används flitigt men de beskriver dåligt dagens värld. Enligt mig är huvudsaken att vi går framåt, säger Vapaavuori. Efter att statsminister Jyrki Katainen tidigare i april meddelade att lämnar både sitt statsminister- och ordförandeuppdrag i sommar har spekulationerna gått heta om vilka samlingspartister som tänker kandidera. Till dem som väntas kandidera hör bland annat Europa- och utrikeshandelsminister Alexander Stubb, trafik- och kommunminister Henna Virkkunen, riksdagsgruppens ordförande Petteri Orpo samt social- och hälsovårdsminister Paula Risikko. Samlingspartiet väljer ny partiordförande vid partikongressen i Lahtis i mitten av juni. Den som väljs blir också ny statsminister.

  • Nokia bedömer att försäljningen av mobiltelefonin till Microsoft går igenom denna vecka. I ett börsmeddelande sägs att affären verkställs på fredag. Det var i september i fjol som affären presenterades, men det har tagit tid att bland annat få godkännande från alla behövliga asiatiska konkurrensmyndigheter. Nu är så gott som alla affärsvillkor uppfyllda, meddelar Nokia.

  • Returtrafiken efter påskfirandet är i full gång. Inga allvarliga olyckor har rapporterats och så gott som överallt flyter trafiken bra. Tidvis har det grötat ihop sig, bland annat på riksväg tre i trakten av Parkano, på riksväg fem nära Juva och på riksväg fyra söder om Uleåborg.

No feed URL specified.

Yle Uutiset | Kotimaa | Tuoreimmat uutiset

Yle Uutiset | Kotimaa | Tuoreimmat uutiset

svt.se - Sverige

De senaste artiklarna från sektionen sverige på svt.se
  • Jobb, fester och kompisar. Livet flyger förbi, men hur ofta tar du dig tid för föräldrarna? Via en enkel hemsida kan du själv kolla hur många gånger till du statistiskt sett kommer att träffa dina föräldrar igen.

  • Ett tiotal personer omkommer eller skadas allvarligt i olyckor vid järnvägsövergångar varje år. I år har två dödsolyckor inträffat - båda på övergångar utan bommar. Men det är inte där som de flesta dödsfallen sker.

  • SMHI varnar för att risken för gräsbränder är hög, främst i Svealand och snöfria delar av södra och nordöstra Norrland.

No feed URL specified.