UUDET KORKEUDET ODOTTAVAT

Stefan Holm 10.9.2009

 

-  Minulla on yleisurheilijana erityinen suhde Suomeen, varsinkin Suomi-Ruotsi maaottelua ajatellen, sanoo korkeushyppääjä ja maailmanmestari Stefan Holm. Mehän olemme veljesmaita monella tapaa, ja Suomi-Ruotsi maaottelu on perinteenä hyvin ainutlaatuinen. Se on joukkuekilpailu, enkä tiedä onko olemassa toista kilpailua, jossa joukkueen merkitys olisi niin vahva.

Oikeastaan sillä ei ole väliä, miten pärjää ruotsalaisena yksilönä, pääasia on, että voitetaan Suomi! Juniorien MM-kisoissa taisteltiin aina lipuista, ruotsalaiset yrittivät ottaa suomalaisten lipun ja päinvastoin. Ja tämä tapa jatkuu aina eliittitasolle asti. Jos voitat suomalaiset Suomen maalla, olet vihattu. Mutta seuraavan kerran Ruotsissa olet taas sankari. Suuret kontrastit tekevät tästä kaikesta mielenkiintoista.

 

- Minulla on nykyisin hyvin tiiviit yhteydet Suomeen. Toimimme Mikaela Ingbergin kanssa urheilijavaliokunnan puheenjohtajina Kansainvälisessä urheiluliitossa.

 

Stefan Holmin piikkarit ovat kuitenkin olleet hyllyssä viime vuodesta asti. Hän kertoo hypänneensä ainoastaan kerran elokuun 2008 jälkeen, ja sekin oli televisiointia varten. Hän hyppäsi kokonaiset 2 metriä. Viime kesänä Stefan Holm vieraili Suomessa Värmlannin lähettiläänä hankkeen yhteydessä, jonka tarkoituksena on houkutella suomalaisia sijoittajia, yrityksiä ja matkustajia Värmlantiin.

 

Monet suuret suomalaisyritykset, etenkin metsäteollisuuden alalla, ovat sijoittuneet Värmlantiin. Suomi näkyy monella tapaa Värmlannin arkipäivässä. Myös urheilusta löytyy vahvoja siteitä, Stefan Holm kertoo.

 

- Ruotsin korkeushyppyyn on vaikuttanut paljon suomalainen valmentaja Viljo Nousiainen, joka valmensi mm. Patrik Sjöbergiä, joten erot eivät varmaan ole kovinkaan suuria. Värmlannissa oli myös toinen suomalainen, Gusti Laurell, joka teki paljon yleisurheilun hyväksi. Voi siis hyvin sanoa, että Suomi ja Ruotsi ovat erityisen lähellä toisiaan juuri urheilussa. Itse olen ollut Suomessa 23 tai 24 kertaa, ja Suomessa kilpaileminen tuntuu melkein kuin kilpailisi kotona. Nyt olen tietysti lopettanut urheilun, mikä tuntuu kyllä hyvältä. Tämä on oikeastaan ensimmäinen kerta kun matkustan Suomeen ilman piikkareita.

 

Stefan Holm on jo pitkään toiminut eräänlaisena lähettiläänä monissa yhteyksissä. Aktiiviurheilijana hän oli Ruotsin tärkeimpiä kasvoja ulospäin ja oli jatkuvasti esillä lehdistössä ja TV:ssä Ruotsin väreissä. Nyt hän vaikuttaa Värmlannin lähettiläänä sekä on päivätyössä Karlstadin yliopiston viestinnän osastolla, jossa hän työskentelee tehdäkseen yliopistosta tunnettua sekä yrittää houkutella lupaavia opiskelijoita yhdistämään urheilun ja akateemiset opinnot.

 

-  Saa nähdä mitä tulevaisuus tuo, minulla on 50-60 vuotta jäljellä. Ura yleisurheilijana on nyt kuitenkin ohi. Oli hienoa saada virka Karlstadin yliopistosta ja tehdä jotain ihan muuta sekä olla mukana rakentamassa uutta kontaktiverkostoa. Suomen ja Ruotsin välillä se on monella tapaa helppoa ja urheilijataustasta on paljon hyötyä.

 

Stefan Holmin mielestä suomalainen yleisurheilu on korkealuokkaista. Tässä suhteessa olemme molemmat aika pieniä maita.

 

-  Eliittitasolla menestykset tulevat aalloissa, silloin täytyy vain nostaa esiin lahjakas sukupolvi  ja panostaa sitten kolmeen tai neljään suureen tähteen, jotka saavat laajat joukot mukaansa. Ruotsihan sai 3 olympiakultaa Ateenassa 2004, ja siellä oli kolme vahvaa yksilöä kilpailemassa, ja tähän panostetaan nyt edelleen. Suomen erikoisuus on edelleen keihäänheitto. Meillä on Ruotsissa tapana laskea leikkiä, että suomalaiset pojat syntyvät joko hiihtosauvat tai keihäs kädessä.

 

Kerrottu Henrik Huldénille.