Suomalais-ruotsalainen metsäntutkimusseminaari

Hanasaari

|
1.6.2022 13:00 - 16:00

Metsän tulevaisuus on maidemme tulevaisuus. Kuningas  Kaarle XVI Kustaa presidentti Sauli Niinistölle 1.6.2017.

Ensimmäinen kesäkuuta 2022 tulee kuluneeksi viiisi vuotta Suomen ja Ruotsin valtionpäämiesten tapaamisesta Hanasaaressa Suomen tasavallan 100-vuotisjuhlallisuuksissa. Tapaaminen ja juhlallisuudet olivat merkittävä maiden yhteistä historiaa ajatellen ja se edellytti erityistä lahjaa Ruotsilta. Lahjaksi valikoitui jotain, joka koskee erästä maidemme vahvinta yhteistä nimittäjää, eli metsää. Lahjaksi muodostui siis rahallinen panostus yhteiseen metsäntutkimukseen ja metsäteolliseen tutkimukseen.

Tämä panostus sai nimekseen Tandem Forest Values. Nimi viittaa maiden yhteiseen fokusoitumiseen metsän arvoon. Kuluneiden viiden vuoden aikana tämä tutkimuspanostus on lisääntynyt yhä enemmän. Viisivuotispäivänä 1.6.2022 klo 13.00–16.00 järjestetään hankkeen päättäjäisseminaari! Seminaarin osallistujat ovat sydämellisesti tervetulleet myös seminaarin jälkeiseen Hanasaaren vuosittaiseen kesäjuhlaan!

 

13.00 Tervetuliaissanat
Maria Wetterstrand, seminaarin keskustelunohjaaja

 

13.10 Tandem Forest Values – mitä olemme oppineet viidessä vuodessa?
Chris Heister, Tandem Forest Values komitean puheenjohtaja

 

13.20 Mikä yhdistää ja erottaa ajankohtaista suomalaista ja ruotsalaista metsäntutkimusta?
Karin Perhans, Formas (Ruotsin valtion kestävän kehityksen tutkimusneuvosto), ja Ulrika Jacobsson, Suomen Akatemia, alustavat maidemme tutkimusrahoituksen painotuksista metsäntutkimuksessa. Alustuksia seuraa Perhansin ja Jacobssonin keskustelu Alice Kempen (ruotsalainen Kempe -säätiö) ja Niklas von Weymarn, TJ, innovaatioyhtiö Metsä Spring.

 

14.15 Kahvitauko 

 

14.45 Ajankohtaista tutkimusyhteistyöstä suomalaisten ja ruotsalaisten yliopistojen ja tutkimuslaitosten välillä – mitkä ovat mahdollisuudet ja haastet yhteistyön syventämiselle? Keskustelu Annika Nordinin, SLU Uumaja ja TFV:n arviontikomitean pj; Juha Hyyppä, Finnish Geospatial Research Institute FGI ja erikoistutkija Saija Huuskonen, Luonnonvarakeskus ja TFV:n rahoittaman hankkeen Management of Mixed-forest : Diversity to forests and bioeconomy projektipäällikkö .

 

15.15 Suomi ja Ruotsi metsävaltioina – onko kaikki sujunut tähän mennessä kuten suunnittelimme?
Keskustelu aikaisempien metsäasioista vastaavien ministerien Jari Lepän ja Sven-Erik Buchtin välillä

 

15.55 Päätössanat
Anneli Jäätteenmäki, Suomalais-ruotsalaisen kulttuurirahaston varapuheenjohtaja

 

Heti seminaarin päätyttyä Jari Leppä ja Sven-Erik Bucht istuttavat puun Hanasaaren pääsisäänkäynnin läheisyyteen. Taimen istutus symboloi maiden välisen metsäntutkimuksen lisääntyvää merkitystä.

 

Lisätiedot: Projektipäällikkö Janne Wikström, janne.wikstrom(at)hanaholmen.fi