The Health Spring: DIY Petalite Lithium Generator – Erosion Sculpture

Hanaholmens galleri

|
16.11.2024 10:00 - 20.12.2024 22:00

Näyttelyssään The Health Spring: DIY Petalite Lithium Generator – Erosion Sculpture Hanna Ljungh tutkii litiumia sisältäviä mineraaleja, petaliittia ja pegmatiittia, sekä niiden merkitystä terveysmineraaleina, lääkkeinä, kiteinä ja luonnonvaroina, joilla on geopoliittista merkitystä.

Taiteilijan lähtökohtana on havainto, että litiumesiintymät näyttävät maantieteellisesti osuvan samoille paikoille kuin entisaikojen pyhät lähteet, joista myöhemmin tuli terveyslähteitä.

Näyttelyyn kuuluva tekstiteos vie kävelylle Tukholman ulkopuolella Utön saarella sijaitsevalta Nyköpingin entiseltä kaivokselta samalla saarella sijaitsevalle terveyslähteelle. Kävely yhdistää kaksi veden täyttämää aukkoa, joista toinen oli ennen kaivos, toinen pyhä lähde. Utön saarelta löydettiin ensimmäisen kerran petaliittia vuonna 1818, ja myöhemmin petaliittimineraalista löydettiin alkuaine litium.

Hanna Ljungh (s. 1974) on jo jonkin aikaa työskennellyt maahan, maaperään, kiviin ja vuoriin liittyvien aiheiden parissa. Hänen työnsä pohtii ja kyseenalaistaa hienoa rajaa ihmisten ja ei-inhimillisten olemassaolon muotojen ja niiden välisten monimutkaisten suhteiden välillä. Ljunghin elokuva I am mountain, to measure impermanence (2016) kuvasi Ruotsin korkeimman vuoren sulavaa pääpeitettä. Lähes kuusituntinen elokuva sai laajaa tunnustusta Ruotsissa ja kansainvälisesti.

Hanna Ljungh työskentelee elokuvan, valokuvauksen, kuvanveiston ja installaatioiden parissa. Hän asuu ja työskentelee Tukholmassa. Ljunghilla on koulutus Parsons School of Designista New Yorkista ja Konstfackista Tukholmasta. Viime aikoina hänen töitään on ollut esillä seuraavissa näyttelytiloissa: Trondheimin taidehalli, Kristianstadin taidehalli, Studio Hippolyte ja HIAP, Helsinki; Ruotsin kulttuuri-instituutti, Pariisi; Kumhon taidemuseo, Soul; Moderna Museet, Malmö ja Fondazione Pini, Milano. Hänen teoksiaan on monissa yksityiskokoelmissa sekä Statens konstrådin, Stockholm konstin ja Skånen alueen taidekokoelmista.

Näyttely on toinen osa kokonaisuutta, jossa tutkitaan tapoja luoda sietokykyä kriisien täyttämässä maailmassa. Näyttelyn ensimmäisessä osassa korostettiin suomalaisen taiteilijan Mari Keski-Korsun töitä. Näyttely on saanut Museovirastolta valtionavustusta.