Hanasaaren taidekokoelma

Kuvataide on kuulunut Hanasaaren toimintaan alusta lähtien.

Ruotsin valtion lahja vuonna 1967 takasi taidehankinnat, ja taidenäyttelyjä ja -seminaareja on siitä lähtien järjestetty Hanasaaressa säännöllisesti.

Kokoelmassa on joitakin suuria tilaustöitä, useita merkittäviä maalauksia ja veistoksia, paljon grafiikkaa ja jonkin verran valokuvataidetta. Kokoelmaan sisältyy myös lahjoituksia sekä mitalikokoelma. Nämä on saatu pääasiassa vuoden 1975 jälkeen.

Osa esillä olevista taiteilijoista aloitteli vasta uraansa Hanasaaren rakentamisen aikoihin, toiset taas olivat varttuneempaa sukupolvea. Aulassa esillä oleva Heikki Häiväojan reliefi Vuorovaikutus sekä Kauko Räsäsen pronssiset paraatiovet ovat edustavia ja rohkeita esimerkkejä aikansa kuvanveistotaiteesta.

Häiväojan reliefi saatiin kilpailun kautta, Räsäsen ovet taas tilattiin suoraan taiteilijalta. Mainitsemisen arvoinen on myös Marjatta Weckströmin pronssireliefi Vuodenajat, joka on esillä ravintolan sisäänkäynnin luona toisessa kerroksessa.

Hanasaaren johtokunta antoi syksyllä 1973 työryhmän tehtäväksi järjestää kilpailun aulaan tulevasta reliefistä sekä laatia ehdotuksen rakennuksen muihin osiin sijoitettavista taideteoksista. Taidehankintoja oli määrä tehdä sekä Suomesta että Ruotsista.

Joihinkin julkisiin tiloihin hankittiin suurikokoisia maalauksia. Näistä kannattaa mainita Stig Fredrikssonin maalaus Aurinkoleikki (1967), värikäs katseenvangitsija, joka on ala-aulassa heti sisäänkäynnin luona. Marika Mäkelän öljymaalaus Kirjava lintu (1974) kuuluu taiteilijan varhaisiin läpimurtotöihin. Philip von Schantzin surrealistinen maalaus Syvällä metsässä (1973) on aina kiinnostanut ja ihastuttanut kävijöitä.