Den växande stormakten Kina – hot eller möjlighet?

Hanaholmen, Esbo

|
31.1.2020 14:30 - 16:00

Är det möjligt att skapa en balanserad relation med Kina?

Oppositionen i Sverige hotade statsminister Göran Persson med misstroendevotum när han år 1996 reste till Kina och berömde landets politiska stabilitet. Enligt många var det fel att resa till Kina på grund av kränkningarna av mänskliga rättigheter i landet. 15 år senare spekulerades i Sverige och Finland hur vi kunde få del av den tilltagande tillväxten och enorma ekonomiska marknaden i Kina. Nu är vi i en situation där misstankarna mot Kina åter tilltagit: Vilket hot utgör Kinas ständigt tilltagande politiska och militära makt och kan vi lita på kinesisk teknologi?

Kinas ekonomiska tillväxt avtar men enligt europeiska mått är den fortsättningsvis snabb. Kina har investerat enorma summor på olika håll i världen, inklusive Afrika, och projektet ”den nya sidenvägen” är kronjuvelen i den kinesiska maktsfärens utvidgning. Den kinesiska närvaron är redan påtaglig också i Arktis. Samtidigt som vi önskar bli delaktiga av det kinesiska kapitalet och Kinas marknad spekulerar vi om vi kan lita på Kina. I Sverige diskuteras huruvida kinesiska Huawei är en tillförlitlig leverantör av 5G-nät eller ett säkerhetshot.

Hanaholmen – kulturcentrum för Sverige och Finland arrangerar en diskussion om Kinas ambitioner att bygga det ”fulländade samhället”, Kinas maktsträvan och i synnerhet hot och möjligheter för Finland och Sverige i denna snabbt föränderliga situation.

Efter diskussionen finns möjlighet att fortsätta diskussionen i Hanaholmens café & vinbar.

Medverkande

  • Timo Koivurova, professor, direktör för Arktiska centret vid Lapplands universitet
  • Jyrki Kallio, äldre forskare, Utrikespolitiska institutet
  • Kristina Sandklef, ekonom och Kinaexpert, Sverige

Moderator

  • Kai Jaskari, reporter, producent, YLE

Språk: finska och svenska med simultantolkning.

Deltagandet är avgiftsfritt men förutsätter en förhandsanmälan senast 24.1.2020 via länken nedan: