EN LITTERÄR EFTERMIDDAG MED ANNA TAKANEN

Hanaholmen, Esbo

|
1.2.2020 16:00 - 18:00

Anna Takanen besöker Hanaholmen!

Anna Takanen | Bild: Gummerus/Fredrik Skogkvist

Anna Takanen, som ledde Stockholms stadsteater fram till sommaren 2019, besöker Hanaholmen! Välkommen till en litterär eftermiddag med Anna Takanen om hennes bok Sörjen som blev. Boken ges ut på finska i februari 2020 med namnet Sinä olet suruni. Kertomus sotalapsesta ja sotalapsen lapsesta.

”Kriget försvinner ur en familj efter fyra generationer. Jag representerar den tredje generationen”, säger Anna Takanen.

Annas far Timo skickades som krigsbarn till Sverige som fyraåring år 1942. Fadern hade stupat och mamman kunde inte försörja familjen hemma i Finland. Kriget tog slut och Timo stannade i Sverige.

Sörjen som blev handlar om Finland, Sverige, krig och fred. Anna Takanen berättar sin fars historia och vad det betyder att vara barn till ett krigsbarn. Hennes far teg länge om sin bakgrund men så småningom får dottern honom att berätta tills de båda förstår att kriget aldrig lämnar en människa i fred.

Anna Takanen (f. 1968) är en skådespelare och teaterregissör som har fungerat som konstnärlig ledare för Göteborgs stadsteater och ända fram till sommaren 2019 som chef för Stockholms stadsteater. Takanen behandlade krigsbarnstematiken första gången i sin pjäs Fosterlandet som hade premiär år 2015. Pjäsen gästspelade också i Finland, med Birgitta Ulfsson i en bärande roll.

Anna Takanen intervjuas av Henrik Huldén på svenska, med sammanfattande tolkning till finska. Frågor kan också ställas på finska.

Den litterära eftermiddagen avslutas med en guidad tur på Hanaholmen där man bekantar sig med konst och med ljuskonstverken som går under namnet Lux Hanaholmen. Vi rekommenderar som kronan på verket en middag på restaurang Johannes med nordiska läckerheter. Boka ditt bord här.

Läs mera:
Anna Takanen
Lux Hanaholmen

I samarbete: Hanaholmen och Gummerus

Evenemanget är avgiftsfritt, men förutsätter en förhandsanmälan senast 30.1.2020 via länken nedan: