Journalister och yttrandefrihet i Belarus, Sverige och Finland

Online

|
24.5.2021

Välkommen på ett aktuell webbinarium!

Vad kan vi i Sverige och Finland lära oss av Belarus? Kan journalister i Sverige och Finland samarbeta, när det gäller trakasserier i hemlandet och utomlands?

Svenska journalisten Åsa Ohlsson föreläser om de oberoende journalisterna i Belarus och vad vi i Sverige och Finland kan lära oss av dem. Föreläsningen följs av ett samtal mellan journalisterna Kerstin Kronvall och Gert Lundstedt om dagens hot mot yttrandefriheten i Finland och Sverige. Frilansjournalisten Ingrid Svanfeldt modererar samtalet. I webbinariet ingår också tid för publikfrågor och diskussion.

Åsa Ohlsson är en svensk frilansjournalist med stor kunskap om Belarus. Hon har nått dit genom fackligt arbete i Svenska Journalistförbundet, många resor till Belarus och journalistik om Belarus. Hon är idag en av de svenska journalister med störst kunskap om landet och har bland annat anlitats av Nordiska Rådet för att tala om situationen för belarusiska frilansjournalister i svenska Riksdagen. Hennes kunskap och engagemang i Belarus har lett till att hon nu är ledamot i Östgruppen som verkar för mänskliga rättigheter bl a i just Belarus. Hon är även ordförande för Pennskaftet, en svensk organisation för kvinnliga journalister.

Gert Lundstedt är ordförande för Frilans Riks, styrelsemedlem i Sveriges Journalistförbund och ordförande för det svenska journalistförbundets Yrkesetiska nämnd. Lundstedt skriver om arbetsmarknad, kultur och recenserar litteratur. Han har stor kunskap om EU och fackliga frågor. Lundstedt arbetar som också som programpresentatör på Sveriges Radio P1.

Kerstin Kronvall  är en finländsk frilansjournalist som har rapporterat från det tidigare Sovjetområdet sedan 1990-talet. Särskilt väl känner hon Ryssland, Ukraina och Belarus. Hon har i flera repriser bott och arbetat som korrespondent i Ryssland och i Ukraina.


24.5.2021 kl. 14.00-15.30 (svensk tid/CET), kl. 15.00-16.30 (finsk tid/EET)

Språk: Svenska. Frågor kan ställas också på finska och engelska.

Evenemanget är avgiftsfritt, men förutsätter en förhandsanmälan.
Anmälan: senast 24.5 kl. 10.00 (svensk tid/CET), kl. 11.00 (finsk tid/EET)

Alla anmälda får en deltagarlänk under förmiddagen den 24.5.

Webbinariet arrangeras av Hanaholmen i samverkan med Kulturfonden för Sverige och Finland.

Tilläggsinformation: Projektchef Janne Wikström, janne.wikstrom(at)hanaholmen.fi