Kultur på recept – kulttuuria reseptillä – arts-on-prescription?

Zoom

|
1.12.2020 14:00 - 15:30

Välkommen till ett aktuellt webbinarium!

1.12.2020 kl. 14-15.30 finsk tid – kl. 13-14.30 svensk tid

Människor som känner sig ensamma, eller som lider av lindriga psykiska problem och kronisk smärta kan genom läkarremiss hänvisas till olika kultur- och gruppaktiviteter. I Sverige, Danmark och Storbritannien har man uppnått goda resultat genom att erbjuda kultur på recept, något som bland annat märks i ett minskat antal läkarbesök.

Kan man få läkarremiss för konst och kulturaktiviteter i Finland? Vilken effekt kan konstnärliga och kulturella aktiviteter ha på välbefinnandet?

I webbinariet presenteras aktuella forskningsresultat, hur modellen har introducerats i Sverige och andra nordiska länder, samt vilka erfarenheterna av kultur på recept varit.

Anita Jensen, kultur- och hälsostrateg i Region Skåne, gästforskare vid Aalborg universitet i Danmark och kursledare vid Lunds universitet föreläser om erfarenheterna med kultur på recept i Sverige. Anna-Mari Rosenlöf, specialist vid Taikusydän – Kompetenscentrum för kultur och hälsa i Finland berättar om läget i Finland. Medverkande i programmet även Kati Myllymäki, verksamhetsledare i Finlands Läkarförbund, Eva Pulverer-Marat, Enhetschef, Specialist i allmänmedicin, Primärvårdens utbildningsenhet och Marianne Uppa, planerare, idrottstjänster, Esbo stad.

Samtalet modereras av journalisten Annika Rentola.

Anita Jensen
Anita Jensen

Anita Jensen arbetar som kultur- och hälsostrateg i Region Skåne i Sverige, som gästforskare vid Aalborg universitet i Danmark och kursledare vid Lunds universitet. Hon har doktorsexamen från University of Nottingham, Storbritannien och har en position som redaktör för Nordic Journal of Arts, Culture and Health. Hon forskar inom sambandet konst och psykisk hälsa, konst och psykisk hälsa, kultur på recept, tvärvetenskapliga samarbeten och andra ämnen relaterade till konst och hälsa. Hon har publicerat ett antal artiklar inom området. Under de senaste åren har hon arbetat med att utveckla kultur- och hälsoområdet i skandinaviskt sammanhang, särskilt med fokus på att överbrygga klyftan mellan hälsosektorn och kultursektorn och tillgodose behovet av politiskt stöd och hållbarhet.

Anna-Mari Rosenlöf
Anna-Mari Rosenlöf

Anna-Mari Rosenlöf arbetar som kultur och hälsa -specialist och utbildare i Konstakademin vid Åbo Yrkeshögskolan. Hon är också projektchef i Taikusydän – Kompetenscentrum för kultur och hälsa i  Finland.

 

Se webbinariets program här

Webbinariet kommer att äga rum på Zoom. En deltagarlänk till webbinariet skickas ut per e-post till alla som anmält sig.

Språk: Svenska. Frågor kan ställas på engelska och finska.

Arrangörer: Hanaholmen – kulturcentrum för Sverige och Finland och Taikusydän – Arts & Health Coordination Centre in Finland

För tilläggsinformation, vänligen kontakta Tiinaliisa Granholm: tiinaliisa.granholm(at)hanaholmen.fi

Evenemanget är avgiftsfritt, men förutsätter en förhandsanmälan.
Anmälan: Senast 1.12.2020 kl. 9.00 (finsk tid) via länken nedan eller här.