Liljevalchs konsthall @ Hanaholmen

Galleri Hanaholmen

|
10.11.2019 - 26.1.2020

Galleri Hanaholmen har öppet dagligen kl. 10-20, fritt inträde.

Under vintern 2019–2020 besöker Liljevalchs konsthall Hanaholmen med delar av sin legendariska Vårsalong. Det är första gången någonsin som Liljevalchs söker sig utanför Sveriges gränser med en utställning.

Vårsalongen, som arrangeras årligen på Liljevalchs konsthall i Stockholm, är en institution i den svenska konstvärlden, en folkfest i konstens tecken med en historia som sträcker sig ända till år 1921. Vårsalongen är en jurybedömd utställning dit alla som fyllt 18 år kan söka, såväl yrkesverksamma konstnärer som amatörer.

År 2019 fick Vårsalongen in rekordmånga ansökningar, över 3 500 stycken, och av dessa kom 136 med i utställningen. Den yngsta konstnären var 18 år gammal och den äldsta hade passerat 90-årsstrecket. Alla verk som ställs ut under Vårsalongen är till salu och deltagarna har själva satt priserna.

Hanaholmen ställer ut en miniupplaga av Vårsalongen 2019. Chefen för Liljevalchs, Mårten Castenfors, har valt ut åtta konstnärer som representerar olika tekniker och dagsaktuella teman – i äkta vårsalongsanda. Konstnärerna är Anna-Malin Andersson, Angelica Kristenson Aurelius, Lisa Landberg, Stella Palm, Morgan Stenman, Stefan Thunström, Mikael Wahrby och pseudonymen Bullevuttan, som ställer ut ett verk som prissatts till en miljon kronor, cirka 92 000 euro. Verket Röd sand är en parafras av en Anders Zorn-målning med samma namn, med den kända sekelskiftsmålaren själv som kliver upp från sanden istället för en kvinnlig gestalt. Målningen ingår i Hanaholmens utställning.

Juryn för Vårsalongen 2019 har förutom ordföranden Castenfors bestått av konstnärerna Helene Billgren och Susanne Vollmer samt skådespelaren och museichefen Lasse Åberg.

OBS! Avvikande öppettider:
Galleriet har stängt 21.12.2019–1.1.2020.

Tilläggsuppgifter:
Aino Kostiainen, aino.kostiainen(at)hanaholmen.fi

Anna-Malin Andersson: Knytblus. Bild: Björn Isaksson