Månadens Bergman: Bergman i framtiden

Hanaholmen, Esbo

|
3.12.2018 17:00 - 17:45

Månadens nordiska film på Hanaholmen inleds med Månadens Bergman kl. 17.00.

Månadens Bergman är diskussionstillfällen om Bergman med Bergman-kännare närvarande eller med personer som inspirerats av Bergman i sitt skapande. Filmredaktör Johanna Grönqvist leder diskussionen på svenska.


Månadens Bergman-samtal frågar vilket inflytande Ingmar Bergmans konstnärliga arv kommer att ha i framtiden, inom olika konstformer. Vad ”bergmanianskt” kan tänkas leva vidare och uppmärksammas, när det är dags för Bergman 150 år?

Tre spännande och aktuella namn inom film och litteratur diskuterar:

  • Isabella Eklöf – regissör och manusförfattare (Danmark)
  • Jan Forsström – filmregissör, manusförfattare och författare (Finland)
  • Jimmy Olsson – regissör och manusförfattare (Sverige)

Isabella Eklöf är en av manusförfattarna till filmen ”Gräns” (Border, 2018) och Eklöfs första egna långa spelfilm ”Holiday” (2018) nomineras och kammar hem pris runtom på filmfestivaler. Film-experter ser Eklöf som en av de skarpaste och mest intressanta regissörerna för tillfället.

Jan Forsström är aktuell som manusförfattare i två filmer: en film om Åkerblomrörelsens grundare och sömnpredikanten Maria Åkerblom. Filmen har premiär 2019. Han är också aktuell i vinter, med en filminspelning av Aki Ollikainens kortroman Nödåret. Jan Forsström säger att Bergmans produktion bidrog till att han själv blev intresserad av film, men relationen har senare komplicerats.

Jimmy Olsson, har regisserat kortfilmer och säger att han kan relatera till vad Ingmar Bergman sade i New York Times, 1981, då filmlegenden påstod att alla hans beslut baserade sig på intuition och Bergman fortsatte: ” för att ta reda på varför jag fattade just det beslutet kastar jag in ett spjut i mörkret – det är intuition. Därefter sänder jag ut en hel armé för att leta efter spjutet. Det är intellekt.” (fri översättning).


 

Kvällens film är Hva vil folk si (Norge, Tyskland, Sverige 2017).
Regi: Iram Haq
Språk: Norska och urdu, textad till finska och svenska

Anmäl dig skilt till filmen här.


Anmäl dig till samtalet via länken nedan. Välkommen!