Månadens Bergman

Hanaholmen, Esbo

|
7.5.2018 17:00 - 17:45

Månadens nordiska film på Hanaholmen inleds med Månadens Bergman kl. 17.00.

Månadens Bergman är diskussionstillfällen om Bergman med Bergman-kännare närvarande eller med personer som inspirerats av Bergman i sitt skapande. Samtalen leds av kulturredaktörerna Johanna Grönqvist och Silja Sahlgren.


Månadens gäster är Jörn och Rafael Donner.
Samtalet leds av Johanna Grönqvist.

Jörn Donner har skrivit och regisserat dokumentären Minnet av Ingmar Bergman för den legendariske regissörens hundra års jubileumsår. Filmen består delvis av arkivmaterial och belyser Donners syn på Bergman och samarbetet och vänskapen mellan de två filmskaparna. Donner lärde känna Bergman år 1953. Under de påföljande åren producerade Donner bl.a. Bergmans prisbelönta film Fanny och Alexander, skrev två böcker om Bergman och regisserade fler dokumentärer om honom.

”Utan Bergman vore jag en annan. Man kunde också säga att filmkonsten vore en annan utan Bergman. Han lever vidare genom sina bästa filmer. De personliga minnesbilderna och Bergmans egna ord i intervjuerna får bli mitt bidrag till hundraårsminnet av hans födelse” berättar Donner.

Minnesfilmen består av tidigare aldrig visade fragment av intervjumaterial med Bergman. Intervjumaterialet härstammar ur intervjuer som Donner gjorde 1975 för filmen Tre scener med Ingmar Bergman och från en intervju från 1997 som Donner gjorde för SVT och Arte till Bergmans 80-årsdag den 14 juli. Nyare intervjumaterial är filmat av Rafael Donner i Stockholm och på Fårö där Bergman hade sitt hem under flera decennier och där han dog.

Johanna Grönqvist är filmkritiker och kulturredaktör på Svenska Yle. Hon träffade aldrig Ingmar Bergman men har suttit i hans fåtölj i hans alldeles egna biograf på Fårö. Biografen kan man se ifall man besöker den årliga Bergman-veckan. Då inser man också vilken spännande plats Fårö. En ö med så många olika sidor och temperament att det helt klart föder inspiration.


Kvällens film är Jörn Donners dokumentär ”Minnet av Ingmar Bergman
Jörn Donner, Finland (2018), 57 min
Språk: svenska, engelskt text

Månadens Bergman samtalet och filmvisningen är en del av Espoo Ciné.
Anmälan till Månadens Bergman sker undantagsvis i samband med filmens biljettbokning. Biljetter kan bokas fr.o.m. 17.4.2018 kl. 10 här.


Välkommen!