Månadens nordiska film: Jätten

Hanaholmen, Esbo

|
8.5.2017 18:00 - 19:30

Månadens nordiska film igen på Hanaholmen!
Biljetterna till förevisningen delas ut på plats från och med kl. 17.00


Jätten

Johannes Nyholm, Sverige/ Danmark (2016) 90 min, F-12

Språk: svenska, textad till engelska

Jätten är ett avvikande verk från händelserna till huvudpersonen. Rikard är en autistisk man på 30 år och han har två stora drömmar. Den första är kontakten med egen mamma som Rikard kom ifrån strax vid förlossningen. Den andra är framgång på den kommande nordiska mästerskapsmatchen på petanque. Rikard hör till samhällets marginal och är missbildad och sjuk, så livet är inte lätt för honom. Som stöd har han åtminstone Roland, en sådan ärlig vän som var och en av oss skulle behöva ha.

Den unika svenska filmen får en att tänka efter. Den kombinerar skarp social realism, sprudlande komik, en nypa fantasi och en rejäl portion sport. Det smarta verket översvämmas av kärlek och rättsinnighet och ifrågasätter det som vi tycker är normalt. På den svenska Guldbagge-galan fick Jätten bland annat priset för bäst manus och bäst film.

Med sin imponerande och avvikande historia rör den svenska filmen Jätten rättighetskänslan hos åskådaren. Den här filmen var årets mest omtalade fall i filmvärlden och fick även en Guldbagge för årets bästa film.

Välkommen!