Matti Pikkujämsä – Årets illustratör 2019

Galleri Hanaholmen, Esbo

|
8.9 - 27.10.2019

Galleri Hanaholmen har öppet dagligen kl. 10-20, fritt inträde.

Matti Pikkujämsä | Foto: Chikako Harada

Årets Illustratör 2019, Matti Pikkujämsä, ställer ut i Galleri Hanaholmen från den 8 september till den 27 oktober. Utställningen, som arrangeras av Illustratörerna i Finland r.f. och Hanaholmen, presenterar ett brett urval av Pikkujämsäs mångsidiga produktion, som tar inspiration ur naturen, hantverk och japansk estetik. Utställningen passar lika bra för estetiker som barnfamiljer, och den ingår i programmet för Helsinki Design Week, den största designfestivalen i Norden.

”Illustratören som andas genom sin penna”
Det här är första gången som priset för Årets Illustratör delas ut. Matti Pikkujämsä (f. 1976 i Uleåborg) valdes till vinnare med följande motivering:

Matti Pikkujämsä utvecklar sig kontinuerligt samtidigt som han modigt erövrar nya områden. Han är en fenomenal begåvning och en suverän illustratör som andas genom sin penna. Hans bilder är inte bara dekorationer utan berättelser. Hans figurer är alltid levande. Han är en förebild för många illustratörer, men förhåller sig ödmjukt till sin egen begåvning och förstår att begåvningen endast är grunden som allt arbete står på.

Även om Pikkujämsä arbetar internationellt är Finland ständigt närvarande i hans arbete genom inslagen av granris och inhemska djur. Hans stil återspeglar årtionden av nordisk design blandad med en ny och fräsch touch. Med ett sympatiskt och skickligt grepp för Pikkujämsä finländsk kunskap utomlands.

Matti Pikkujämsä har illustrerat över 20 barnböcker och designat mönster för bl.a. Kauniste, Marimekko och Samuji. Hans illustrationer publiceras regelbundet i Finlands största dagstidning Helsingin Sanomat. Pikkujämsä är också en populär porträttartist som gjort den nästan bortglömda porträttkonsten trendig igen. I februari 2019 lanserades Pikkujämsäs vändagsfrimärken medan han i Cup of Therapy-projektet illustrerade mentala problem och psykiskt välmående.

Vinnaren av titeln Årets illustratör 2019 offentliggjordes i samband med det vårseminarium som Illustratörerna i Finland r.f. ordnade på Hanaholmen den 31 maj. ”Jag kan inte tro det här”, konstaterade Pikkujämsä om priset. ”Jag får en känsla av att jag borde prestera ännu bättre framöver”. Pikkujämsä har tidigare vunnit Rudolf Koivu-priset 2013 samt statspriset i Illustrationskonst 2015. Föreningen Illustratörerna i Finland, som arbetar för att främja finländsk illustrationskonst och illustratörernas arbete i Finland, har inte tidigare tilldelat Pikkujämsä några pris.

Priset för Årets illustratör inkluderar en prisutställning samt 10 000 €. Summan betalas med medel från upphovsrättsorganisationen Kopiosto. Läs mera (på finska)>>>


Utställningen är en del av Helsinki Design Week, som är den största designfestivalen i Norden. Festivalen grundades år 2005 och arrangeras varje år i september. Helsinki Design Week är en gränsöverskridande festival, som presenterar olika designgrenar som mode, arkitektur och urban kultur. I år äger festivalen rum den 5 till 15 september 2019. Helsinki Design Week produceras av designtjänstbyrån Luovi Productions Oy.


Tilläggsuppgifter:
Aino Kostiainen, aino.kostiainen(at)hanaholmen.fi
Veera Pekkinen, veera.pekkinen(at)kuvittajat.fi