Ska vi bli vänner?

Online

|
2.12.2020 16:00 - 17:30

Webbinarium om vänskolverksamhet

De nationella läroplanerna uppmuntrar skolorna att utnyttja möjligheterna att bekanta sig med andra språkmiljöer i Finland. Det finns framgångsrika exempel på vänskolverksamhet mellan finsk- och svenskspråkiga skolor och man har bl.a. utvecklat modeller för tandemundervisning på andra stadiet. Tröskeln att etablera kontakt över språkgränsen upplevs ofta som hög, då en etablerad struktur för vänskolverksamheten saknas. Nätverket Svenska nu och Svenska folkskolans vänner svarar på behovet genom ett gemensamt projekt, där finsk- och svenskspråkiga skolor utövar vänskolverksamhet under läsåret 2021-2022 för att ta fram goda modeller för fungerande vänskolverksamhet, som sedan kan användas av andra skolor i landet.

Projektet inleds med ett tvåspråkigt webbinarium 2.12.2020 kl. 16.00-17.30, som belyser ett framgångsrikt vänskolsamarbete mellan Norra Korsholms skola i Korsholm och Niittylahden koulu i Joensuu. Ladda ner programmet här.

Anmäl dig till webbinariet via länken nedan.

Efter webbinariet kan finsk- och svenskspråkiga skolor i Finland anmäla intresse att ingå ett vänskolesamarbete över språkgränsen läsåret 2021-2022. Skolparen väljs våren 2021. Vänskoleverksamheten finansieras av Svenska folkskolans vänner och en extern utvärdering av projektet ingår.

Mera information:
Mikael Hiltunen, projektchef
Nätverket Svenska nu
mikael.hiltunen(at)hanaholmen.fi