Svensk-finsk politikerdialog: Haavisto & Linde

Online

|
21.1.2021 15:00 - 16:00

Utrikesministrarna i dialog

Utrikesministrarna Ann Linde och Pekka Haavisto samtalar om läget i Belarus

Torsdag 21.1.2021 kl. 15.00-16.00 (finsk tid), kl. 14.00-15.00 (svensk tid), virtuellt på plattformen Zoom

Massdemonstrationer har pågått i Belarus efter presidentvalet som allmänt betraktas ha omgärdats av valfusk. Aleksandr Lukasjenko har vägrat lämna ifrån sig makten trots månader av protester. Sedan valet i augusti har tusentals personer gripits på godtyckliga grunder. Många av dem har misshandlats, i vissa fall med dödlig utgång. EU-ledarna har infört sanktioner mot landet.

Sveriges utrikesminister Ann Linde och Finlands utrikesminister Pekka Haavisto, som då företrädde EU:s ordförandeland, gjorde tillsammans ett officiellt besök i huvudstaden Minsk den 24-25 november 2019.

Under besöket träffade ministrarna bland annat den belarusiska statsledningen samt civilsamhälle, opposition och ungdomar. Syftet med resan var dels att diskutera bilaterala frågor, dels att framföra EU:s förväntningar avseende situationen för mänskliga relationer och demokrati i landet. Sedan dess har läget försämrats radikalt.

Den 21 januari möts utrikesministrarna i ett bilateralt samtal för att analysera den oroväckande utvecklingen och vilka konsekvenser den kan få i vidare utrikes- och säkerhetspolitisk bemärkelse. Samtalet modereras av Martin Kragh, programchef och seniorforskare vid Utrikespolitiska institutet i Sverige.

Hanaholmen eftersträvar en intensifierad politisk dialog mellan Finland och Sverige genom att arrangera publika politikersamtal. Vi tar sikte på framtiden och söker tillsammans lösningar på komplexa samhälleliga utmaningar.

Samtalet arrangeras i samarbete med Utrikespolitiska institutet i Sverige.

Välkommen!

Språk: Svenska. Kysymyksiä voi esittää myös suomeksi.

Mera information: Programdirektör Victor Andersson, victor.andersson(at)hanaholmen.fi

Bild Haavisto: Kimmo Brandt/Eduskunta/Riksdagen. Bild Linde: Kristian Pohl/Regeringskansliet.

Evenemanget är avgiftsfritt, men förutsätter en förhandsanmälan.
Anmälan: Senast 20.1.2021 kl. 23.00 (finsk tid), kl. 22.00 (svensk tid)
De som har anmält sig får en länk till diskussionen under förmiddagen 21.1.2021.