Bergman 100

År 2018 är det 100 år sedan den legendariska svenska filmskaparen, teaterregissören och författaren Ingmar Bergman föddes. Hanaholmen fungerar som språkrör för Ingmar Bergmanjubiléet och samarbetar med Stiftelsen Ingmar Bergman i Stockholm.

”Filmhistoriens största regissörsjubileum” uppmärksammas med föreläsningar, filmkvällar och evenemang i nära samarbete med KAVI och Sveriges ambassad i Helsingfors.

Så här såg det ut när Bergman-jubileumsåret lanserades på Hanaholmen den 15 januari 2018:

Jan Holmberg, VD på Stiftelsen Ingmar Bergman, berättar om filmregissören och författaren Bergman:

Skådespelerskan Harriet Andersson berättar om sitt förhållande till Ingmar Bergman:

 


Månadens Bergman är diskussionstillfällen om Bergman med Bergman-kännare närvarande eller med personer som inspirerats av Bergman i sitt skapande. Efter diskussionen visas Månadens nordiska film.

Bergman 100 ingår även i Nordiska Nätter (6-7.10.2018).

Bergmans filmproduktion visas på biograf Orion i Helsingfors.

Mer om författaren Ingmar Bergman.

Svenska nu och Bergman 100/ Se Smultronstället: Lärare kan uppmärksamma Bergman i sin undervisning genom att se Smultronstället på biograf eller ordna en filmfest i skolan. Läs mer om Svenska nu:s Bergman-satsning.


Vill du uppmärksamma Bergman?

Bergman har inspirerat och inspirerar fortfarande regissörer, filmskapare, författare och skådespelare runt om i världen. Det handlar om filmvisning, teateruppsättningar och Bergman-seminarier. Vi uppmuntrar institutioner och privatpersoner i årets Bergman-jubileum.

Om du vill arbeta kring Bergman, ordna en diskussionskväll, sätta upp en pjäs eller ett seminarium och är i behov av hjälp med de praktiska arrangemangen – tag gärna kontakt med oss. Vem som helst kan medverka!

Vänligen observera att Ingmar Bergmans Arkiv inte är öppet för allmänheten. Forskare kan ansöka om tillträde.

Välkommen att fira Bergman 100 med oss!


Foton från Bergman 100-lanseringen på Hanaholmen den 15 januari 2018.