Dansken Rafael Rybczynski tog fotokonsten till Helsingfors gator

Rafael Rybczynski sprudlar av energi när han berättar om Helsinki Photo Festival. Ett evenemang som han själv grundade år 2017 och som han nu är konstnärlig ledare för. Festivalen intar Hanaholmens galleri och konstpark igen i sommar.

”Under en arbetsresa till Helsingfors märkte jag att det inte fanns någon fotofestival och där föddes idén. Jag skrev ner ett förslag som jag presenterade för några vänner och de var väldigt uppmuntrande”, berättar Rafael Rybczynski.

Varför just Helsingfors?

”Det är det perfekta stället för att pröva och utforska nya idéer. Det finns förstås andra fotofestivaler i Finland, men inget som ordnas utomhus under sommaren”.

Mottagandet har enligt Rafael varit överväldigande positivt, med besökare från hela landet.

”Vi har också fått mediesynlighet i tidningar som The Guardian och Marie Claire vilket säkert bidragit till att locka också utländska gäster”, säger han.

Hanaholmens program ser Rafael Rybczynski fram emot med spänning. Måndagen den 30 maj öppnas Carl-Mikael Ströms soloutställning i Galleriet och den 7 juli intas utomhusparken av nordiska fotokonstnärer under temat ”Believe”.

”Utställningen passar perfekt in i Hanaholmens konstpark med sina nordiska skulpturer och sin vackra miljö”, säger Rafael Rybczynski.

Hemsida: www.helsinkiphotofestival.com

Webshop med anknytning till Helsinki Photo Festival: www.helphoto.com