Två länder – en framtid

Den 13 september 2019 kl. 15.00 invigs Eva Langes konstverk TRO HOPP KÄRLEK på Skillnadsplatsen utanför Svenska Teatern i Helsingfors. På plats för att inviga verket är bland andra Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuori och Stockholms kommunfullmäktiges ordförande Cecilia Brinck. Under invigningen, som är öppen för allmänheten, bjuds det också på show och underhållning under ledning av konferencier Maria Sid.  


Jan Vapaavuori

Två länder – en framtid

Konstverket TRO HOPP KÄRLEK har skapats inom ramen för konstprojektet Två länder – en framtid, som uppmärksammar den månghundraåriga gemenskapen mellan Sverige och Finland.

”Målet med Två länder – en framtid är att skapa två bestående, offentliga konstverk som skall uppmärksamma de starka banden mellan Finland och Sverige. Tanken är att påminna nya generationer om den långa gemensamma historien samt om nutida gemenskap och framtid. Det ena verket, finländska konstnären Marja Kanervos ÅR TAL, invigdes i augusti 2017 på Engelbrektsplan i Stockholm. Nu står Eva Langes verk i tur i Helsingfors”, berättar projektledare Henry Wiklund.

Konstverket TRO HOPP KÄRLEK består av fyra olika skulpturer – ringen, ägget, elefanten och pinnen – tillverkade av granit, järn och stål.

”Konstverket började inte med namnet. Det var inte mot det jag arbetade. Skillnaden, skulpturens plats, ställde däremot krav. Ett tomt, rätt öde torg mitt i Helsingfors med den vackra Svenska teatern i bakgrunden. Det var bara att sätta igång. Rätt vad det var, efter många försök, var det klart och skulpturen sa tydligt TRO HOPP KÄRLEK är mitt namn”, berättar Eva Lange.

Lange blev mycket tagen när hon fick uppdraget.

”Jag befann mig då på ett annat torg mitt i en regnpöl. Jag blev så chockad av samtalet att jag svarade ja. Och där i glädje och undran har jag befunnit mig sedan dess”, berättar hon.

Eva Lange nämner den finländska poeten Gunnar Björling som en av sina inspirationskällor.

”Björling, Osip Mandelstam och Inger Christensen är mina stora konstnärliga förebilder. Överlag låter jag mig inspireras av ord, liksom av olika ljud, som vinden, berättar Lange.

Invigningen av Eva Langes konstverk på skillnadsplatsen i Helsingfors är öppen för allmänheten. Välkommen! 

Se hela programmet här:

Se alla pressmeddelanden här: Pressrum


Marja Kanervo och Eva Lange. Foto: Maria Putaansuu