Två länder – en framtid

Den 13 september 2019 kl. 15.00 invigdes Eva Langes konstverk TRO HOPP KÄRLEK på Skillnaden utanför Svenska Teatern i Helsingfors. På plats för att inviga verket var bland andra Sveriges och Finlands ministrar med ansvar för nordiska frågor Ann Linde och Thomas Blomqvist samt Stockholms kommunfullmäktigeordförande Cecilia Brinck och Helsingfors stadsfullmäktigeordförande Otso Kivekäs.

Under invigningen, som var öppen för allmänheten, bjöds det också på show och underhållning under ledning av konferencier Maria Sid. Bland artisterna under eftermiddagen och kvällen märktes popmusikerna Patrik Isaksson, Jore Marjaranta, Anna Järvinen och Jennie Storbacka, a cappella-grupperna Rajaton och The Real Group, Cirkus Helsinki samt multi-instrumentalisten Lauri Schreck.

Eva Lange – TRO HOPP KÄRLEK

Konstverket TRO HOPP KÄRLEK har skapats inom ramen för konstprojektet Två länder – en framtid, som uppmärksammar den månghundraåriga gemenskapen mellan Sverige och Finland.

Målet med Två länder – en framtid är att skapa två bestående, offentliga konstverk som skall uppmärksamma de starka banden mellan Finland och Sverige.

”Tanken är att påminna nya generationer om den långa gemensamma historien samt om nutida gemenskap och framtid. Det ena verket, finländska konstnären Marja Kanervos ÅR TAL, invigdes i augusti 2017 på Engelbrektsplan i Stockholm. Nu står Eva Langes verk i tur i Helsingfors”, berättar projektordförande Henry Wiklund.

Konstverket TRO HOPP KÄRLEK består av fyra olika skulpturer tillverkade av granit och stål.

”Konstverket började inte med namnet. Det var inte mot det jag arbetade. Skillnaden, skulpturens plats, ställde däremot krav. Ett tomt, rätt öde torg mitt i Helsingfors med den vackra Svenska teatern i bakgrunden. Det var bara att sätta igång. Rätt vad det var, efter många försök, var det klart och skulpturen sa tydligt TRO HOPP KÄRLEK är mitt namn”, berättar Eva Lange.

Se alla pressmeddelanden här: Pressrum

Foton: ladda ner här

Konstnären Eva Lange i sin ateljé i Södermalm, Stockholm. Foto: Ari Luostarinen