Filippa Arrias & Pauliina Turakka Purhonen

Galleri Hanaholmen 27.10.2017–28.1.2018

Välkommen på utställning alla dagar mellan kl. 10 och 20. Galleriet har julstängt under 23.12.2017–1.1.2018 och öppnar igen 2.1.2018 kl. 10.

Filippa Arrias ja Pauliina Turakka Purhonen träffades första gången som barn på Åland och blev goda vänner. Livet förde därefter vännerna till olika delar av Östersjön: Arrias till Stockholm och Turakka Purhonen till Helsingfors. Bortsett från boendemiljön har de mycket gemensamt: båda är i dag konstnärer och båda är intresserade av målarkonstens historia. Det här är deras första gemensamma utställning.

Pauliina Turakka Purhonen (f. 1971) uppför i utställningsrummet en tredimensionell version av ett klassiskt renässansverk, Botticellis målning Primavera. Hon attraherades ursprungligen av rörelsen hos  figurerna i tavlan: de är som korkskruvar som stiger upp mot himlen. Kvinnofigurerna i Primavera är dessutom helt försjunkna i sig själva och i varandra.

Filippa Arrias (f. 1971) utforskar främst blicken och seendet i sina målningar, ett tema som Diego Velazquez’ målning Hovdamerna kom att leda in henne på. Incitament för sitt skapande hämtar Arrias från konsthistorien, massmedierna, offentliga personer eller sina tidigare målningar.

Share on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Facebook