Open call 2018 – Jussi Niva och Juri Markkula

Den finska konstnären Jussi Niva arrangerar år 2018 en gemensam utställning på Hanaholmen tillsammans med sin i Sverige bosatta kollega Juri Markkula. 

Utställningen är resultatet av en Open Call-inbjudan (öppen ansökan), där Hanaholmen bjöd in konstnärer i Sverige och Finland att arrangera en utställning tillsammans med en kollega från grannlandet. Utställningskonceptet går under namnet Kompis.

”Vi fick in hela 51 ansökningar, vilket var en positiv överraskning. Det här är första gången vi arrangerar en Open Call, så vi visste inte riktigt vad vi kunde vänta oss, men resultatet var över alla förväntningar. Ansökningarna höll dessutom väldigt hög nivå”, berättar Hanaholmens konstexpert Aino Kostiainen.

Juri Markkula

Det var den svenska konstnären Astrid Sylwan som valde det vinnande förslaget.

”Juri Markkula och Jussi Niva representerar två starka, självständiga konstnärskap. Tillsammans ifrågasätter de och tänjer gränserna för vad måleriet är”, konstaterar Sylwan.

Jussi Niva och Juri Markkula har länge följt varandras arbeten, men det här är första gången som de samarbetar kring en utställning.

”Utställningens namn är ”Two-Way Ahead”. Titeln syftar till hur rumsligheten i våra verk kan ses som dubbelriktad. Titeln syftar också på att utställningen inte består av gemensamma arbeten, utan av verk som vi skapat på egen hand och därefter sammanfört till en utställning”, berättar Jussi Niva.

Jussi Niva och Juri Markkula ställer ut i Galleriet den 13 april 
till den 20 maj 2018.

Share on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Facebook