Konstparken

 

I ljuset av regeringens beslut om åtgärder för att skydda befolkningen och stävja virusets framfart, håller Hanaholmen stängt från den 18 mars till och med den sista maj 2020. Vi är beredda att snabbt öppna huset tidigare ifall läget förändras.

Vi beklagar beslutet, men vill som alla andra ta vårt ansvar i en utsatt tid.

Medan huset är stängt är ni varmt välkomna att besöka vår vackra konstpark, som befinner sig utomhus. Vi låter gärna konsten i parken symbolisera det bestående och framtiden.

På Hanaholmen kan man uppleva konst i samklang med naturen och med en ständig närhet till havet. Konstparken är en av Hanaholmens nysatsningar som erbjuder besökaren en möjlighet att njuta av nordisk konst i utomhusmiljö.

Maaretta Jaukkuri är kurator för Konstparken och hon har lagt fram den bärande idén om årstiderna som tema för utomhuskonsten. Det här öppnar upp många möjligheter till nyskapande verk då konstnärerna kan använda årstiderna som inspiration och i val av material.

Hanaholmens konstpark sträcker sig runt gångstigen mellan byggnaden och havet. Den cirka 500 meter långa, grusbelagda stigen sträcker sig runt byggnaden och konsten är tillgänglig även för personer med handikapp.

Jeppe Hein: Fragmented Circle. Foto: Jakke Nikkarinen
Jeppe Hein: Fragmented Circle. Foto: Jakke Nikkarinen

Jeppe Hein: Fragmented Circle

Det nyaste konstverket i Konstparken är det i oktober 2019 avtäckta Fragmented Circle, ett spegelverk av danska konstnären Jeppe Hein. Konstverket är en donation av Kulturfonden för Finland och Danmark till Hanaholmen.

Verket speglar betraktaren, den omgivande naturen och arkitekturen. Jeppe Hein är känd för sina interaktiva verk som förenar minimalism, konseptuell konst och humör.

 

 

Aaron Heino: Telling Tales. Foto: Jussi Tiainen
Aaron Heino: Telling Tales. Foto: Jussi Tiainen

Aaron Heino: Telling Tales

Hanaholmens Konstpark har fått ett nytt konstverk! Aaron Heinos skulptur Telling Tales har precis blivit installerat på det betongpodium som är avsett för temporära konstverk. Verket Telling Tales är av rostfritt stål och kommer att visas på Hanaholmen i minst ett år.

Aaron Heino (född 1977) mottog i våras Finlands konstakademis pris. Priset delas vartannat år ut till en intensivt skapande konstnär med internationell genomslagskraft. I priset ingår en utställning på EMMA under sommaren 2020.