Mitä Suomessa tiedetään norjalaisista Suomen sisällissodassa 1918?

Hanasaari, Espoo

|
5.4.2018 15:00 - 16:15

Norjalainen toimittaja ja kirjailija Morten Jentoft pitää aiheesta luennon Hanasaaressa – lämpimästi tervetuloa!

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 100 vuotta Suomen sisällissodasta, joka on yksi Suomen lähihistorian kiistanalaisimmista ja tunnepitoisimmista tapahtumista. Norjalaisen toimittajan Morten Jentoftin tuoreessa kirjassa Finland 1918 – Den finske borgerkrigen og nordmennene som var vitne til den kerrotaan norjalaisvapaaehtoisten tarina perustuen toimittaja Harald Griegin kirjoituksiin sekä myös uuteen, aiemmin julkaisemattomaan lähdemateriaaliin ja valokuviin.

Harald Grieg oli yksi noin 20 norjalaisesta, jotka kokivat sodan lähietäisyydeltä palvellen puolueettomina vapaaehtoisina kahdessa Norjasta Suomeen lähetetyssä kenttäsairaalassa. Sairaaloista vastasivat Punainen Risti ja Norske Kvinners Sanitetsforening. Grieg työskenteli myös toimittajana Oslossa vaikuttaneessa Tidens Tegn -sanomalehdessä, joka julkaisi Griegin kirjoittamia artikkeleita sisällissodan aikana.

Tervetuliaissanat lausuvat Hanasaaren ohjelmajohtaja Maria Romantschuk sekä Norjan Suomen-suurlähettiläs Åge B. Grutle. Suomalais-norjalaisen kulttuurirahaston puheenjohtajan Eero Hokkasen puheenvuoro päättää tilaisuuden.

Tilaisuus on osa Norjan ja Suomen diplomaattisten suhteiden 100-vuotisjuhlavuotta ja sen järjestävät Suomalais-norjalainen kulttuurirahasto ja Hanasaari – ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus yhteistyössä Norjan suurlähetystön kanssa.

Morten Jentoft (s. 1956) on norjalainen toimittaja, joka on useaan otteeseen toiminut Norjan yleisradioyhtiö NRK:n ulkomaankirjeenvaihtajana Moskovassa ja Helsingissä. Jentoft on myös tunnustettu dokumenttikirjailija, joka on julkaissut useita Norjan, Suomen ja Venäjän suhteita käsitteleviä kirjoja.

Ilmoittaudu tapahtumaan viimeistään 29.3.2018 alla olevasta linkistä.