Arkkitehtuuri

Hanasaaren kulttuurikeskus on valmistunut vuonna 1975, ja sen suunnitteli arkkitehti Veikko Malmio. Arkkitehtuuri ilmentää toisaalta kansainvälistä modernia rationaalista suuntausta, toisaalta se toimii ajan ihanteen mukaisesti läheisessä vuorovaikutuksessa luontoon rosoisten pintamateriaaliensa, isojen ikkunoidensa ja luontoa kohti kurkottavan ja maaston muotoja myötäilevän rakenteensa vuoksi.

Rakennus on kokonaistaideteos, jonka sisustuksessa, tekstiileissä ja muissa yksityiskohdissa toistuu luonnon inspiroima väriasteikko vihreän, ruskean ja oranssin sävyissä. Julkisivun betonielementit saavat punertavan sävynsä maasälpärouheesta, ulkokatto ja ikkunapuitteet on katettu tummaksi patinoituneella kuparilla. Sisäkatoissa on käytetty puuta tai ruskeaksi maalattua alumiinia.

Vuosina 2015 – 2017 talossa tehtiin laaja peruskorjaus, jonka toteuttivat arkkitehdit Kirsi Korhonen ja Mika Penttinen Oy. Rakennuksessa on edelleen paljon kokonaisuuksia, joiden alkuperäinen 1970-lukua henkivä ilme haluttiin säilyttää peruskorjauksessa. Näitä tiloja ovat julkisivu, sisääntuloaula, ravintolasali, hotellikäytävät ja saunaosasto.

Julkisivun pintaelementit on pääosin uusittu, ja materiaali on alkuperäisen aineksen tapaan sekoitus betonia, graniittia ja punaista Kemiön maasälpärouhetta.