Valutgången i Sverige – förändrad utrikes- och säkerhetspolitik?

Ruotsin suurlähetystö Helsingissä

|
11.9.2018

Kutsuvieraille.

Efter en het sommar står vi inför en het politisk höst – åtminstone i Sverige som går till riksdagsval 9 september. Enligt opinionsmätningar är det mycket jämt mellan blocken och skillnaden mellan alliansen och de rödgröna har minskat ytterligare. Socialdemokraterna är fortsatt det största partiet men Sverigedemokraterna är på andra plats, bara några procentenheter efter. I dagsläget är det omöjligt att sia om Löfven eller Kristersson bildar regering men SDs allt starkare stöd kan innebära att en blocköverskridande regering kvarstår som det enda alternativet.

Hur kommer den svenska utrikes- och säkerhetspolitiken påverkas av valutgången?

Medverkande:

Katarina Tracx
är direktör för Tankesmedjan Frivärld sedan 2011. Hon är specialist på utrikes- och säkerhetspolitik med betoning på Östersjö-regionen. Hon deltar i debatten i svenska och internationella medier och har publicerat ett flertal rapporter. Hon är författare till boken ”The Sea of Peace? Increased Tensions Around the Baltic Sea” (2015).  – Ordförande för tankesmedjan Frivärld är Gunnar Hökmark, MEP, med en lång politisk karriär i Moderaterna.

Mats Bergqvist
är ambassadör med en lång diplomatisk karriär efter starten i UD 1964. Han var ambassadör i Helsingfors 1992-97 och flyttade härifrån till London för sju år. Han har också varit ambassadör i Israel och tjänstgjort vid FN-representation och i Washington. Han är en aktiv debattör i utrikes- och säkerhetspolitiska frågar och har nyligen medverkat i en finländsk utredning om NATO-frågan.

Sveriges ambassadör Anders Ahnlid hälsar välkommen. Minister Pär Stenbäck modererar samtalet.
Mottagning efter diskussionen.

Arrangörer: Nya utrikespolitiska samfundet, Hanaholmen och Sveriges ambassad.