Kulttuuripolitiikan uudet suuntaviivat Ruotsissa ja Suomessa

Hanasaari, Espoo

|
23.4.2018 09:00 - 12:15

Hanasaaren ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus ja Suomen opetus- ja kulttuuriministeriö järjestävät yhteistyössä seminaarin kulttuuripoliittisista suuntaviivoista Hanasaaressa.

Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho asetti syksyllä 2017 työryhmän laatimaan suuntaviivat ja tavoitteet Suomen taide- ja taiteilijapolitiikalle. Työssään työryhmä tarkastelee taiteen ja sen toimintaympäristön muutoksia ja niistä seuraavia muutostarpeita taiteen ja taiteilijoiden tuelle. Pohja-aineistoa työryhmän työlle antavat erityisesti Kulttuuripolitiikan tutkimuskeskus Cuporen tiedonkoonti sekä opetus- ja kulttuuriministeriön Kulttuuripolitiikan strategia 2025:stä saadut lausunnot.

Ruotsin taiteilijapoliittinen selvitystyö valtion taiteilijatuista ja taiteellisen työn edellytyksistä valmistuu maaliskuun lopussa. Päivässä kuullaan sen tuloksia tuoreeltaan.

Päivä tarjoaa suomalaiselle taide- ja kulttuurikentälle yhteistyöfoorumin, jossa saadaan tietoja Ruotsin selvitystyöstä sekä reflektoidaan sen avulla kokonaiskuvaa ja mahdollisia toimenpidetarpeita Suomessa. Suomen taide- ja taiteilijapolitiikan suuntaviivoja ja tavoitteita laativa työryhmä on tilaisuudessa mukana keskustelemassa.

Päivän ohjelma

Klo 8.30-9.00 Aamukahvi katettu

Klo 9.00-9.05 Seminaarin avaus, tervetuloa

Klo 9.05 – 9.50 Ruotsin selvitystyö on valmis. Mitä haasteita taiteilijatuessa ja taiteilijana toimimisessa on Ruotsissa, ja miten niihin vastataan? Erikoistutkija (särskild utredare) Ann-Christin Nykvist

Klo 9.50 – 10.20 Taiteilijaelämää. Toiminnanjohtaja Annu Mikkonen, Suomen Säveltäjät ry

Klo 10.20 – 11.00 Mitä muutoksia taiteen suomalaisessa toimintaympäristössä on tunnistettu? Yhtäläisyydet ja erot suomalaisella ja ruotsalaisella taide- ja taiteilijakentällä – visuaalisten taiteiden erityispiirteet.  Erikoistutkija Maria Hirvi-Ijäs, Kulttuuripoliittinen tutkimuskeskus Cupore

Klo 11.00 – 11.30 Esittävät taiteet ja julkinen tuki – tulevaisuushaasteet. Johtaja Hanna Helavuori, Teatterin tiedotuskeskus TINFO

Klo 11.30 – 12.15 Mitä eväitä Ruotsin selvitys antaa Suomen suuntaviivoille? Mitä eväitä saadaan suomalaiselta kulttuurikentältä? Osallistava paneelikeskustelu yleisön kanssa. Keskustelussa mukana Ann-Christin Nykvist, Annu Mikkonen, Maria Hirvi-Ijäs, Hanna Helavuori ja Suomen työryhmän puheenjohtaja Paula Tuovinen.

12.15 Loppusanat

Tervetuloa tilaisuuden jälkeen nauttimaan lounasta Hanasaaren ravintola Johanneksessa, hinta 24 €/hlö. Hinta sisältää alkusalaatin, lounaan ja jälkiruoan. Ilmoittaudu lounaalle samalla kun ilmoittaudut seminaariin. Voit myös varata Hanasaaresta hotellihuoneen, varaa majoitus helposti verkosta.

Seminaaria juontaa projektipäällikkö Jaana Tamminen, Hanasaari
Kielet: Suomi, ruotsi. Simultaanitulkkaus.
Järjestäjät: Hanasaari – ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus, opetus- ja kulttuuriministeriö
Lisätietoa:
Media: viestintäpäällikkö Håkan Forsgård, hakan.forsgard(at)hanaholmen.fi, 040 767 7373,
Muut asiat: projektipäällikkö Jaana Tamminen, jaana.tamminen(at)hanaholmen.fi, 040 54 54 972

Ilmoittautumiset alla olevasta linkistä viimeistään 16.4.2018.