Kustaa Vaasan merkitys Suomen kehitykselle

Hanasaari, Espoo

|
2.3.2018 17:00 - 18:30

Mikä merkitys Kustaa Vaasalla oli Suomen ja Ruotsin kehitykselle? Aiheesta keskustellaan Hanasaaren ruotsalais-suomalaisessa kulttuurikeskuksessa 2.3.2018 kello 17.00–18.30. Keskustelun jälkeen seuraa ”barokki-illallinen” Hanasaaren ravintola Johanneksessa.

Hufvudstadsbladetin vuoden 2017 sarjassa Så formades Finland Kustaa Vaasaa kuvaillaan kuninkaana, joka veti Ruotsin (ja Suomen) pois Kalmarin unionista. Ilman Kustaa Vaasaa pohjoismainen unioni olisi ehkä säilynyt ja Pohjola olisi pysynyt yhtenä maana. Ruotsalainen kuningas käytti valtaa ja oli vahva hallitsija, ja hänen ajatellaan tehneen modernin Ruotsin perusta. Hän tehosti veronkantoa, hän toi maahan protestantismin ja hän tehosti maataloutta. Tilanne ei ollut yhtä hyvä valtakunnan itäisellä puolikkaalla, ja siksi Suomi määrättiin herttuakunnaksi poika Johanin alaisuuteen.

Kuinka suuri merkitys Kustaa Vaasalla oikeastaan oli Suomen kehitykselle? Mitä jälkiä hänen aikansa jätti valtakunnan itäiseen puolikkaaseen? Mitä hänen valta-ajastaan kannamme yhä mukanamme? Entä millainen merkitys Kustaa Vaasalla oli Helsingille ja sen kehitykselle?

Seminaari järjestetään, jotta voimme hieman avata yhteistä ruotsalais-suomalaista historiaamme, jota ei mainita kovin usein. Tämä sopii hyvin asiayhteyteen, jossa Ruotsin ja Suomen nykyajan yhteistyötä verrataan toisiinsa, ja jossa siitä väitellään, ja jossa pohjoismainen liittovaltio nousee väittelyssä esiin tasaisin väliajoin.

Professori Nils Erik Villstrand Åbo Akademista ja dosentti Annika Sandén Tukholman yliopistosta kertovat näkemyksenä Kustaa Vaasan merkityksestä maidemme historiallisessa kehityksessä. Ohjaaja Ville Sandqvist kertoo Leopold Kozeluchsen (1747–18181) Kustaa Vaasaa käsittelevästä barokkioopperasta (hallitsija 1523–60), joka esitetään Helsingin Musiikkitalolla 3., 6. ja 10.3.2018 Helsingin barokkiorkesterin kanssa. Tätä oopperaa pidettiin kadonneena, eikä siitä, missä ja milloin se mahdollisesti esitettiin, ole olemassa tarkkoja tietoja. Kozeluchs eli samaan aikaan kuin Amadeus Mozart ja hänen ajatellaan aikanaan olleen Mozartia arvostetumpi.

Hanasaari järjestää seminaarin yhteistyössä Ruotsalais-suomalaisen kulttuurirahaston ja Helsingin barokkiorkesterin kanssa. Seminaarin juontaa toimittaja Staffan Bruun.

Ilmoittaudu ilmaiseen seminaariin viimeistään 2.3.2018 alla olevasta linkistä. (Koko viikonloppupaketin varaukset sisältäen seminaarin, illallisen ja majoituksen: reception(at)hanaholmen.fi tai 09 435 020.)
Maksuttomaan seminaariin osallistuminen ei edellytä illalliselle osallistumista.
Seminaarin kieli on ruotsi.

Nyt sinulla on täydellinen mahdollisuus kokea Hanasaaren palvelut kokonaisuudessaan. Lue lisää Kustaa Vaasa-viikonloppupaketistamme täältä.

Lisätietoja:
Ohjelmajohtaja Maria Romantschuk, +358 (0)40 777 9700, maria.romantschuk(at)hanaholmen.fi