Kuukauden Bergman: Bergman tulevaisuudessa

Hanasaari, Espoo

|
3.12.2018 17:00 - 17:45

Hanasaaren Kuukauden pohjoismainen elokuva alkaa Kuukauden Bergmanilla klo 17.00.

Kuukauden Bergman on keskustelutilaisuus Bergmanista Bergman-tuntijoiden tai Bergmanista inspiroituneiden henkilöiden kanssa. Keskustelua johtaa elokuvatoimittaja Johanna Grönqvist.


Joulukuun Kuukauden Bergman -keskustelussa pohdimme Ingmar Bergmanin taiteellisen perinnön merkitystä eri taidemuodoille tulevaisuudessa. Mitä ”bergmanlaisuudesta” kenties säilyy ja mitä huomioidaan Bergmanin 150-juhlavuonna?

Keskustelussa tapaavat kolme kiinnostavaa ja ajankohtaista vaikuttajaa elokuva- ja kirjallisuuden alalta.

  • Isabella Eklöf – ohjaaja ja käsikirjoittaja (Tanska)
  • Jan Forsström – elokuvaohjaaja, käsikirjoittaja ja kirjailija (Suomi)
  • Jimmy Olsson – ohjaaja ja käsikirjoittaja (Ruotsi)

Isabella Eklöf on yksi, ”Raja”-elokuvan (Border, 2018) käsikirjoittajista ja Eklöfin omalle ensimmäiselle pitkälle elokuvaohjaustyölle Holiday (2018) on sadellut ehdokkuuksia ja palkintoja elokuvafestivaaleilla.  Eklöf on yksi tämän hetken kiinnostavimmista ja terävimmistä ohjaajista elokuva-alan asiantuntijoiden mukaan.

Jan Forsströmin kädenjälki nähdään pian kahdessa elokuvassa. Ensi vuonna ensi-iltansa saa elokuva, joka kertoo uskonnollisen Åkerblom-liikkeen johtajasta ja unisaarnaajasta Maria Åkerblomista. Talven aikana käynnistyy myös filmatisointi Aki Ollikaisen lyhytromaanista Nälkävuosi. Molemmissa elokuvissa Forsström toimi käsikirjoittajana. Jan Forsström kertoo, että hänen kiinnostuksensa elokuviin syntyi osaksi Bergman-elokuvien ansiosta, mutta hänen suhteensa Bergmanin tuotantoon on myöhemmin mutkistunut.

Jimmy Olsson, lyhytelokuvien ohjaaja sanoo pystyvänsä samaistumaan Bergmanin 1981 New York Times-lehdelle antamaan lausuntoon, jossa elokuvamestari sanoi perustavansa kaikki päätöksensä intuitioon. Bergman jatkoi ”Heitän keihään pimeyteen selvittääkseni, miksi tein juuri tämän päätöksen – se on intuitio. Sen jälkeen lähetän kokonaisen armeijan etsimään keihästä. Se on älykkyyttä.” (vapaa käännös)


 

Illan elokuva on Mitä meistä puhutaan (Norja, Saksa, Ruotsi 2017).
Ohjaus: Iram Haq
Kieli: norja ja urdu, tekstitetty suomeksi ja ruotsiksi

Ilmoittaudu elokuvaan erikseen täällä.


Ilmoittaudu Kuukauden Bergmaniin alla olevasta linkistä. Tervetuloa!