Lukemisen edistäminen Ruotsissa ja Suomessa – parhaat käytännöt ja tulevaisuuden strategiat

Hanasaari, Espoo

|
17.9.2018 12:30 - 15:05

Lasten ja nuorten vähentynyt lukeminen on yhteinen huolenaihe Ruotsissa ja Suomessa. Molemmissa maissa työskennellään saman haasteen parissa.

Läsdelegation, jonka Ruotsin hallitus nimitti 2016, on kartoittanut ja seurannut lukemisen edistämiseen liittyviä hankkeita kouluissa ja koulumaailman ulkopuolella Ruotsissa. Läsdelegation sai työnsä päätökseen keväällä 2018. Kuulemme tässä seminaarissa Läsdelegationin tehtävästä, tavoitteista ja kokemuksista. Ruotsissa on käynnissä myös Bokstart-hanke, jonka tavoitteena on edistää alle kouluikäisten lasten lukemista. Hanke tarjoaa taloudellista tukea kirjastojen, terveydenhuollon, päiväkotien ja esikoulujen väliseen yhteistyöhön. Seminaarissa Bokstart-hankkeen projektipäällikkö Maria Telenius kertoo hankkeen tehtävästä, tavoitteista ja kokemuksista.

Lukukeskus – Läscentrum edistää lasten ja nuorten lukemista Suomessa. Suomen opetus- ja kulttuuriministeriö nimitti vuoden 2017 lopussa myös Lukutaitofoorumin piirtämään suuntaviivoja lasten ja nuorten lukemisen ja lukutaidon kehittämiselle. Foorumin päätösseminaari järjestetään syyskuun puolivälissä. Tässä seminaarissa kuulemme Lukutaitofoorumin työstä ja tavoitteista sekä Lukukeskuksen työstä ja hankkeista.

Tilaisuus kokoaa yhteen suomalaisia ja ruotsalaisia organisaatioita, tahoja ja asiantuntijoita saman pöydän ääreen tapaamaan toisiaan, luomaan uusia kontakteja sekä oppimaan toisiltaan. Pohdimme myös tulevaisuutta ja seuraavia askeleita. Tarvitsemmeko kansallisen strategian lukemisen edistämiseksi? Millaista kulttuuripolitiikkaa sen toteutuminen edellyttää? Seminaarin lopuksi kirjailija, Vantaan sanataidekoulun rehtori Siri Kolu pitää meille työpajan, jossa pohditaan tulevaisuutta ja strategioita lukemisen edistämiseksi.


Päivän ohjelma, muutokset mahdollisia:

Lukemisen edistäminen Ruotsissa ja Suomessa – parhaat käytännöt ja tulevaisuuden strategiat

klo 11.20-12.30 Lounas, ilmoittaudu ja maksa ennakkoon

klo 12.30-12.35 Tervetulosanat, toimitusjohtaja Gunvor Kronman, Hanasaari

klo 12.35-12.55 Parhaat käytännöt lukemisen edistämisessä, Lukukeskus – Läscentrum. Toiminnanjohtaja Ilmi Villacis

klo 12.55-13.15 Parhaat käytännöt lukemisen edistämisessä, Läsdelegation. Puheenjohtaja, kirjastonhoitaja Katti Hoflin ja pääsihteeri Annika Hellewell

klo 13.15-13.35 Parhaat käytännöt lukemisen edistämisessä, Bokstart-hanke. Projektipäällikkö Maria Telenius

klo 13.35-14.05 Kahvia ja hedelmiä

klo 14.05-14.25 Parhaat käytännöt lukemisen edistämisessä, Lukutaitofoorumi ja Suomen Kirjasäätiö.  Lukutaitofoorumin puheenjohtaja, kirjailija Juha Itkonen sekä Suomen Kirjasäätiön hallituksen puheenjohtaja, kustannusjohtaja Minna Castrén

klo 14.25-15.00 Työpaja. Kohti kansallista lukustrategiaa. Tarvitsemmeko lukustrategiaa ja jos, niin millaisen? Fasilitoija: kirjailija, rehtori Siri Kolu

klo 15.00-15.05 Loppusanat, projektipäällikkö Jaana Tamminen, Hanasaari

 

Olet lämpimästi tervetullut nauttimaan lounasta kanssamme ennen seminaaria klo 11.30-12.30. Lounas sisältää alkuruokapöydän, pääruoan ja jälkiruoan kahvin ja teen kera. Mikäli ilmoittaudut lounaalle etukäteen, saat lounaan etuhintaan 20 € (norm. 24 €). Lounas maksetaan ilmoittautumisen yhteydessä.

Voit myös varata hotellihuoneen Hanasaaresta hintaan 98 €/yö/yhden hengen huone tai 124 €/yö/kahden hengen huone. Varauskoodi: Lukemisen edistäminen. Varaukset: reception(at)hanaholmen.fi tai 09 435 020.


Järjestäjät: Hanasaari, yhteistyössä Lukukeskus – Läscentrum, Vantaan sanataidekoulu
Rahoittajat: Suomalais-ruotsalainen kulttuurirahasto , Otavan Kirjasäätiö
Juontajat: Jaana Tamminen ja Aino Kostiainen, Hanasaari
Työpajan fasilitoija: kirjailija, rehtori Siri Kolu, Vantaan sanataidekoulu
Kielet: suomi, ruotsi. Simultaanitulkkaus.

Ilmoittaudu seminaariin ja lounaalle alla olevasta linkistä viimeistään 11.9.2018.

Lisätietoja: projektipäällikkö Jaana Tamminen, 040 545 4972, jaana.tamminen(at)hanaholmen.fi