Mera konst! -hankkeen päätösseminaari

Hanasaari, Espoo

|
29.10.2018 09:30 - 18:30

Mera konst! on pian kahden vuoden ajan koonnut suomalaisia ja ruotsalaisia kuntia vertailemaan tapoja hankkia taidetta julkisiin tiloihin.

Hankkeen seminaaritilaisuuksissa on tutustuttu kiinnostaviin taideprojekteihin Hämeenlinnassa, Kokkolassa, Porissa, Riihimäellä, Sipoossa, Tampereella sekä ruotsalaiskaupungeissa Göteborgissa, Lundissa Tukholmassa ja Uppsalassa. Nyt on aika tarkastella tuloksia ja tehdä analyysi tulevaa silmällä pitäen.

Seminaaripäivä jakautuu kahteen osaan. Aamupäivällä järjestetään julkisen taiteen sparraustyöpajoja, joissa kunnat ja erilaiset hankkeet vertailevat työtapoja, niiden onnistumisia ja kipukohtia. Työpajoissa koostetaan parhaat käytännöt esiteltäväksi seminaariyleisölle. Sparraustyöpajoja pidetään viisi, ja jokaiseen mahtuu enintään kymmenen osanottajaa. Ilmoittautumislinkki työpajoihin lähetetään seminaariin ilmoittautuneille lokakuun aikana.

Lounaan jälkeen tutustumme työpajoissa koostettuihin hyviin käytäntöihin sekä kuulemme keynote-puheenvuoron kulttuurin arvosta kaupunkien kehitykselle. Puhujat ovat Birminghamin kaupungin kulttuurijohtajana aiemmin toiminut Ginnie Wollaston, joka toteutti kulttuurijohtajavuosinaan monia yhteisötaidehankkeita, sekä tuottaja Urmala Jassal, joka kertoo työstään brittiläis-aasialaista kulttuuriyhteistyötä edistävässä Sampad South Asian Arts and Heritage -järjestössä.

Seminaarin päättää paneeli julkisen tilan taiteesta eräiden Suomen suurimpien kaupunkien edustajien kesken. Mikä on taiteen merkitys kaupungeissa? Miten taide toteutuu? Tuetaanko kaupungeissa taiteen toteutumista vai onko sen tiellä esteitä? Miten nämä esteet voitetaan? Mukana keskustelussa ovat Tampereen apulaispormestari Johanna Loukaskorpi (SDP), Helsingin kaupunginvaltuutettu ja HSL:n hallituksen puheenjohtaja Risto Rautava (kok), Helsingin taidemuseon johtaja Maija Tanninen-Mattila ja Espoon kulttuurijohtaja Susanna Tommila. Paneelin puheenjohtajana toimii Taiteen edistämiskeskuksen (Taike) erityisasiantuntija Henri Terho.

Seminaaripäivän päätteeksi teemme bussiretken Aalto-yliopiston kampukselle Otaniemeen, jossa taidekoordinaattori Outi Turpeinen kertoo alueen taideohjelmasta ja taiteilijat Petteri Nisunen ja Gloria Lauterbach esittelevät työskentelyään. Bussi lähtee Hanasaaren pihasta klo 16.30 ja palaa samaan paikkaan klo 18.30.

Ohjelma (muutokset mahdollisia)

9.30 Aamukahvi

10–11.30 Julkisen taiteen sparraustyöpajat, katso ja lataa työpajakuvaukset täältä>>>

11.30-12.30 Lounas

12.30 Hanasaaren tervehdys

12.35 Sparraustyöpajojen parhaat käytännöt julkisen taiteen työhön

13.30 Keynote: Ginnie Wollaston & Urmala Jassal

14.45-15.00 Kahvi

15.00-16.00 Paneeli

16.30 Taideretki

18.30 Paluukuljetus on perillä Hanasaaressa, ohjelma päättyy

Tilaisuuteen on vapaa pääsy, mutta edellyttää ilmoittautumista ennakkoon. Ilmoittautuminen on sitova.

Ilmoittautuminen aamupäivän ohjelmaan ja lounaalle on nyt päättynyt. Työpajojen tuloksia esitellään iltapäivän seminaarissa. Iltapäivän seminaariin ja taideretkelle voi ilmoittautua keskiviikkoon 24.10. asti alla olevalla linkillä.

Voit myös varata hotellihuoneen Hanasaaresta hintaan 120 €/yö/yhden hengen huone tai 138 €/yö/kahden hengen huone. Varauskoodi: Mera konst! Varaukset: reception(at)hanaholmen.fi tai 09 435 020.

Järjestäjät: Hanasaari, yhteistyössä Mera konst! -yhteistyökunnat
Rahoittajat: opetus- ja kulttuuriministeriö, Suomalais-ruotsalainen kulttuurirahasto
Kielet: suomi, ruotsi, englanti
Lisätiedot: ohjelmakoordinaattori Aino Kostiainen, 040 5519933, aino.kostiainen(at)hanaholmen.fi

 

Kuvassa Tampereella 8.5.2018 järjestetyn Mera konst! -seminaarin puhujia Työväenmuseo Werstaan pihalla. Vasemmalta Cecilia Borgström-Fälth (Göteborg konst), Henri Terho (Taike), Taina Myllyharju (Tampereen taidemuseo), Tuomo Rosenlund (ROP), Vesa Varrela ja Tuula Lehtinen (Frei Zimmer).