Mera konst! – avslutningsseminarium

Hanaholmen, Esbo

|
29.10.2018 09:30 - 18:30

Under snart två år har projektet Mera konst! samlat kommuner från Sverige och Finland för att jämföra olika sätt att införskaffa och upphandla konst till de offentliga rummen.

Under seminarierna har vi bekantat oss med spännande konstprojekt i de finländska städerna Björneborg, Karleby, Riihimäki, Sibbo, Tammerfors, Tavastehus och i de svenska städerna Göteborg, Lund, Stockholm och Uppsala. Nu är det så dags att granska och analysera resultaten och planera nästa steg.

Seminarie-dagen indelas i två delar. Under förmiddagen arrangeras workshops där kommuner och olika projekt kan dela med sig av sina erfarenheter och lärdomar. Varje workshop skall förbereda en lista över sina mest framgångsrika arbetssätt och därefter presentera dessa. Det arrangeras fem workshops och högst 10 deltagare får plats i varje workshop. Under oktober månad kommer alla deltagare att få en länk där man kan anmäla sig till önskad workshop.

Efter lunch presenteras resultaten och vi får höra en föreläsning om kulturens värde för stadsutvecklingen. Talarna är Ginnie Wollaston, tidigare kulturdirektör för Birmingham och en erfaren producent av kollektiva konstprojekt, samt producent Urmala Jassal som berättar om sitt arbete för att främja utbyte mellan Storbritannien och Södra Asien inom organisationen Sampad South Asian Arts and Heritage.

Dagen avslutas med en panel om konst i offentlig miljö med några representanter för Finlands största städer. Vilken betydelse har konsten i städerna? Hur blir konst till? Uppmuntrar städernas organisation skapande av konst, eller finns det förhinder? Var syns konsten – och var kunde den synas?

I paneldiskussionen deltar biträdande borgmästare för Tammerfors stad Johanna Loukaskorpi (SDP), biträdande stadsdirektör för Uleåborg Piia Rantala-Korhonen, stadsfullmäktigeledamot i Helsingfors och styrelseordförande för HRT Risto Rautava (saml), direktör för Helsingfors konstmuseum HAM Maija Tanninen-Mattila och kulturdirektör för Esbo stad Susanna Tommila. Panelen modereras av specialsakkunnige Henri Terho från Centrum för konstfrämjande i Finland (Taike).

Dagen avslutas med en utfärd till ett konst-utflyktsmål i huvudstadsregionen.

Program (ändringar är möjliga)

9.30 Morgonkaffe

10–11.30 Workshops om konst i offentlig miljö

11.30-12.30 Lunch

12.30 Hanaholmens hälsning

12.35 Presentation av de bästa arbetssätten inom offentlig konst

13.30 Keynote: Ginnie Wollaston & Urmala Jassal

14.45-15.00 Kaffepaus

15.00-16.00 Paneldiskussion

16.30 Konstutflykt

18.30 Busstransport tillbaka till Hanaholmen, avslutning av programmet

Seminariet är gratis, men förutsätter en bindande förhandsanmälan.
Sista anmälningsdag till workshops och lunch är den 14 oktober 2018. Anmälda deltagare får via mejl en separat länk för anmälning till workshops. Det går även att anmäla sig enbart till eftermiddagens seminarium.

Du kan även boka ett hotellrum på Hanaholmen för 120 €/natt/enkelrum eller 138 €/natt/dubbelrum. Bokningar: reception(at)hanaholmen.fi eller 09 435 020. Bokningskod: Mera konst!

Arrangör: Hanaholmen i samarbete med Mera konst!-samarbetskommunerna
Finansiärer: Undervisnings- och kulturministeriet i Finland, Kulturfonden för Sverige och Finland
Språk: finska, svenska, engelska
Kontakt: programkoordinator Aino Kostiainen, 040 5519933, aino.kostiainen(at)hanaholmen.fi

 

I bilden talare från Mera konst! -seminariet i Tammerfors den 8 maj 2018. Från vänster Cecilia Borgström-Fälth (Göteborg konst), Henri Terho (Taike), Taina Myllyharju (Tammerfors konstmuseum), Tuomo Rosenlund (ROP), Vesa Varrela och Tuula Lehtinen (Frei Zimmer).

 

 

Anmäl dig