Anna Uddenbergin veistos

Ruotsi on lahjoittanut Suomen 100-vuotisjuhlan kunniaksi Hanasaareen pysyvän taideteoksen, jonka on muotoillut ruotsalaistaiteilija Anna Uddenberg.

Lahja annettiin sen johdosta, että Suomesta tuli 100 vuotta sitten itsenäinen kansakunta. Kyseessä on pronssinen vapauden jumalatar, joka on asennettu ilmaan neljän metrin korkeuteen vettä suihkuavan suihkukaivon kera. Taideteoksen nimi on Free Fall ja sen on luonut ruotsalainen taiteilija Anna Uddenberg.

Teoksen on tilannut Ruotsin taideneuvosto Ruotsin valtion toimeksiannosta. Talletusteokset kuuluvat valtion taideteostoimikunnan kokoelmaan. Valtion taideteostoimikunta toimii Kansallisgallerian yhteydessä.

Suomen ja Ruotsin pääministerit Juha Sipilä ja Stefan Löfven vihkivät 31.10.2017 käyttöön Ruotsin lahjan Suomelle.

”Anna Uddenberg uudistaa monumentaalista pronssikuvanveistoa genrenä. Hän lähestyy vanhaa veistosperinnettä täysin uudella tavalla muotoilemalla todella voimakkaan naisen”, sanoo Peter Hagdahl, Ruotsin valtion taideneuvoston kuraattori ja projektijohtaja.

Anna Uddenbergin lähtökohtana on ollut nainen, joka liikkuu suihkulaudalla. Veistos säteilee ekstaattisia tunteita, jotka liittyvät läheisesti nykypäivän elämyskulttuuriin.

”Olen ollut kauan kiinnostunut siitä, mitä tapahtuu, kun elämyksistä tulee tuotteita ja päinvastoin. Suihkulautailu on aktiviteetti, joka asettaa näyttämölle nykyajan käsitykset siitä, miltä tulevaisuus näyttää. Samalla se vie ajatukset sellaisiin käsitteisiin kuin vapaus, turvallisuus ja tekniikka,” sanoo taiteilija Anna Uddenberg.

Tutustu taideteokseen 3D-mallin avulla! Malli näyttää teoksen ympäristössään, Hanasaaren rantavedessä:

Näin tehtiin Free Fall 3D-dioraama

3D-mallin suunnittelu ja tuotanto: MeMo, 3D-studio, Aalto. Sebastian Aho – 3D-artisti, Heikki Kauhanen – fotogrammetria, Toni Rantanen – fotogrammetria, Hannu Hyyppä – professori, Marika Ahlavuo – tiedetuottaja