Kuukauden Bergman

Hanasaari, Espoo

|
7.5.2018 17:00 - 17:45

Hanasaaren Kuukauden pohjoismainen elokuva alkaa Kuukauden Bergmanilla klo 17.00.

Kuukauden Bergman on keskustelutilaisuus Bergmanista Bergman-tuntijoiden tai Bergmanista inspiroituneiden henkilöiden kanssa. Keskustelua johtaa kulttuuritoimittajat Johanna Grönqvist ja Silja Sahlgren.


Kuukauden vieraat Jörn ja Rafael Donner.
Keskustelua johtaa Johanna Grönqvist.

Jörn Donner on käsikirjoittanut ja ohjannut dokumenttiesseen Ingmar Bergmanin muisto ohjaajalegendan syntymän satavuotismuiston kunniaksi. Osittain arkistomateriaalista koostettu dokumentti avaa Donnerin ajatuksia Bergmanista sekä tekijöiden välisestä yhteistyöstä ja ystävyydestä. Donner tutustui Bergmaniin vuonna 1953. Seuraavien vuosikymmenten aikana Donner muun muassa tuotti Bergmanin Oscar-palkitun Fanny ja Alexander -elokuvan, kirjoitti ohjaajasta kaksi kirjaa sekä ohjasi hänestä useita dokumentteja.

”Ilman Bergmania olisin toinen ihminen. Voisi myös sanoa, että elokuvataide olisi toinen ilman Bergmania. Hän elää yhä parhaiden elokuviensa kautta. Henkilökohtaiset muistikuvani ja Bergmanin omat sanat haastatteluissa saavat olla minun osuuteni hänen syntymänsä satavuotismuistoksi”, kertoo Donner.

Elokuvassa nähdään runsaasti ennen julkaisematonta haastattelumateriaalia Bergmanista. Haastattelut ovat peräisin Donnerin Tre scener med Ingmar Bergman -elokuvaa varten kuvatusta materiaalista vuodelta 1975 sekä 80-vuotiaan Bergmanin juhlahaastattelusta vuodelta 1997, jonka Donner teki SVT- ja Arte -televisioyhtiöille. Bergmanin kotisaarella Ruotsin Fårössä sekä Tukholmassa toteutetut tuoreet Donnerin haastatteluosiot on kuvannut Rafael Donner.

Elokuva saa Suomessa ensiesityksensä Hanasaaressa 7.5. sekä Helsingissä elokuvateatteri Orionissa 15.5.

Johanna Grönqvist on elokuvakriitikko ja kulttuuritoimittaja Svenska Yle:ssä. Johanna ei tavannut itse Bergmania, mutta hän on istunut Bergmanin nojatuolissa mestarin omassa elokuvateatterissa Fårön saarella. Jokavuotisella Bergman-viikolla voi tutustua mm. Bergmanin omaan elokuvateatteriin ja viimeistään silloin ymmärtää miten mielenkiintoinen paikka tämä Gotlannin pohjoiskärki on. Fårön saari monine ulottuvuuksineen ja temperamentteineen on omiaan synnyttämään inspiraatiota.


Illan elokuva on Jörn Donnerin dokumenttelokuva  ”Ingmar Bergmanin muisto”.
Jörn Donner, Suomi (2018), 57 min

Kielet: ruotsi, tekstitys englanniksi

Kuukauden Bergman keskustelu sekä illan elokuvanäytös on osa Espoo Ciné -festivaalin ohjelmistoa sekä Kuukauden pohjoismainen elokuva -sarjaa.

Tapahtumaan ilmoittaudutaan poikkeuksellisesti elokuvan lipunvarauksen yhteydessä. Liput ovat varattavissa 17.4.2018 klo 10 alkaen täällä.


Tervetuloa!