Vahva kulttuuri on maan kriisivalmiuden ja puolustuksen selkäranka

Visby, Gotland

|
28.6.2023 09:30 - 10:30

Livestriimaus

Kultur i Almedalen

Ons 28.6 kl. 9:30-10:30 svensk tid

En stark kultur är ryggraden i ett lands försvar och krisberedskap

”Sverige och Finland förbereder sig som bäst på ett Natomedlemskap. Förberedelserna gäller såväl det civila som det militära försvaret. Det här är essentiella insatser för en trygg tillvaro i en orolig omvärld, men samtidigt är det viktigt att vi inte glömmer bort kulturen. Historien lär oss nämligen att ett lands kultur ofta utgör den mentala ryggraden i ett lands försvarsvilja”, skriver Hanaholmens vd Gunvor Kronman i DN:s kulturdebatt.  

I det moderna kriget är kulturarvet och scenkonsten en prioriterad måltavla för angriparen, det handlar om att sänka försvarsviljan, att skriva om historia och skapa osäkerhet. Nu inrättas i Sverige ett nationellt kulturskyddsråd med uppgift att samordna skyddet av kulturarvet. Men räcker det, och hur kan museerna bygga beredskap som en självklar del av totalförsvaret? 

Under Almedalen samtalar inbjudna gäster om samhällsresiliens och hur konsten och kulturen kan bidra till att skapa ett robust samhälle som står emot angrepp i händelse av kri(g)släge. 

Medverkande: Gunvor Kronman, VD för Hanaholmen – Kulturcentrum för Sverige och Finland; Stefan Wallin, tidigare försvarsminister och kulturminister, ledamot av Kulturfonden för Sverige och Finland; Mikael Brännvall, VD, Svensk scenkonst; Gunnar Ardelius, generalsekreterare, Sveriges museer.

Moderator Elna Nykänen Andersson, Kultur- och pressråd, Finlands ambassad

Ifall du inte kan resa till Almedalen, kan du följa med programmet här (kl. 10:30-11:30 finsk tid, kl. 9:30-10:30 svensk tid):

Programmet arrangeras i samverkan med Kulturfonden för Sverige och Finland.

Foto: Malin Ericsson, Region Gotland.