Hanasaari osallistuu Folk och Kultur -tapahtumaan

Folk och Kultur, Eskilstuna, Ruotsi

|
7 - 8.2.2024

Hanasaari järjestää kolme ohjelmanumeroa Folk och Kultur-tapahtumassa Eskilstunassa.

Folk och Kultur on Ruotsin suurin kulttuuripoliittinen tapahtuma, joka järjestetään 7–10.2.2024 Eskilstunassa. Hanasaari ja Suomalais-ruotsalainen kulttuurirahasto toteuttavat tapahtumassa kolme kiinnostavaa keskustelua, joissa käsitellään taiteen merkitystä korkeakoulutukselle ja kansalaisuudelle, sieniä taiteessa ja tieteessä sekä ammattilaisten ja harrastajien yhteistyötä kunnan kulttuuripalvelujen tuottamisessa. Keskustelut järjestetään ruotsiksi. Tervetuloa mukaan – tavataan Eskilstunassa!

Taiteen merkitys korkeakoulutukselle ja kansalaisuudelle

Maarit Mustonen ja Anne Naukkarinen esittivät performanssin WATER FALL 7 Hanasaaren uima-altaassa vuonna 2018. Kuva: Jakke Nikkarinen.

Pitäisikö ekonomien opiskella taidetta ja kirjallisuutta? Voiko taide lisätä ymmärrystämme taloudesta? Voiko kulttuuri auttaa kansalaisia vaikuttamaan yhteiskuntaan? Keskusteluun vuorovaikutuksesta taiteen ja kulttuurin, liiketalouden ja kansalaisuuden välillä osallistuvat Lars Strannegård, Tukholman kauppakorkeakoulun rehtori, Anna Valtonen, taidekorkeakoulu Konstfackin rehtori ja Andreas Magnusson, Fridays for Future -liikkeessä vaikuttava ilmastoaktivisti. Keskustelua moderoi Wivan Nygård-Fagerudd, Suomen Tukholman-instituutin johtaja. Yhteistyössä Suomen Tukholman-instituutin kanssa.

Paikka: Torget, Munktell Science Park
Aika: keskiviikko 7.2.2024 klo 14:45–15:30
Tapahtuma Folk och Kulturin ohjelmassa

Sieni taiteessa ja tieteessä

Gunzi Holmströmin taideteos Sieni sijaitsee Hanasaaren taidepuistossa. Foto: Petri Summanen.

Useimmat sienet elävät ihmisiltä piilossa, mutta silti niillä on valtava merkitys elämälle maan päällä. Keskustelussa kohtaavat taiteilijan ja evoluutiobiologin näkökulmat sieniin. Suomalainen kuvataiteilija Gunzi Holmström on luonut Hanasaaren taidepuistoon taideteoksen, Sienen, joka käsittelee puiden ja sienien rinnakkaiseloa. Evoluutiobiologi Anna Rosling on omistautunut tutkijanurallaan sienien monimuotoisuuden tutkimiseen. Mistä puhumme, kun puhumme sienistä taiteen, entä tieteen näkökulmasta? Keskustelun moderaattorina toimii ohjelmakoordinaattori Aino Kostiainen Hanasaaresta.

Paikka: Danssalen, Scenkonst Sörmland
Aika: Torstai 8.2.2024 klo 12:45–13:15
Tapahtuma Folk och Kulturin ohjelmassa

Kulttuuripäällikön vastuu ammattilaisille ja harrastajille

Kansanmusiikkiduo Aléan muusikot Aurora Visa (kantele) ja Annika Lyytikäinen (klarinetti) esiintyivät Hanasaaressa 24.2.2020 Karin ja Carl Larssonin näyttelyn avajaisissa. Kuva: Jakke Nikkarinen.

Miten kunnat voivat tukea ammattitaiteilijoita ja luoda elävää kulttuuritoimintaa kuntaan? Miltä vastuunjako näyttää kunnassa, joka tarjoaa koko kirjon taidetta, kulttuuria, viihdettä ja osallisuutta? Mikä on asukkaiden, yhdistysten ja yritysten rooli kulttuuripalveluiden tuottajina?

Keskustelussa ovat mukana Regional Musik i Sverige -yhdistyksen puheenjohtaja Nina Björby, ja kulttuuripäälliköt Markus Forsberg (Kiirunan kunta), Staffan Jonsson (Eskilstuna) ja Lotta Lerviks (Raasepori, Suomi). Forsberg, Jonsson ja Lerviks osallistuivat kuntien kulttuuriosaamista kehittävään Hanaholmen Kultur -hankkeeseen vuonna 2023. Keskustelun moderaattorina toimii Hanasaaren projektipäällikkö Henrik Huldén.

Paikka: Konsertsalen, Scenkonst Sörmland
Aika: Torstai 8.2.2024 klo 15:30–16:15
Tapahtuma Folk och Kulturin ohjelmassa