Kansallispäiväseminaari 2024: Naapuri idässä

Hanasaari, Espoo

|
7.6.2024 10:00 - 12:15

Tervetuloa kiinnostavaan seminaariin!

Ruotsin ja Suomen suhde Venäjään ennen ja nyt

Mikään muu maa ei ole aiheuttanut Ruotsille niin paljon murhetta kuin Venäjä. Suhde Venäjään on kautta aikojen ollut erittäin monimutkainen ja sitä on jopa kuvattu perivihollisuudeksi, vaikka suhde on hetkittäin ollut myös hyvä. Suomi kasvoi esiin Ruotsin ja Venäjän myrskyisestä suhteesta ja ajan myötä Suomi sai määritellä oman suhteensa ailahtelevaan naapuriin idässä.

Tämän päivän geopoliittiset muutokset sekä historian opit ovat saaneet sekä Ruotsin että Suomen jättämään liittoutumattomuutensa liittymällä Natoon. Miten maidemme suhteet Venäjään ovat muotoutuneet historian saatossa ja miltä tulvaisuutemme näyttää?

Vuoden 2024 kansallispäiväseminaarissa Ruotsin ja Suomen suhteita Venäjään tarkastellaan menneisyyden, nykyisyyden ja tulevaisuuden valossa.

Seminaarissa professori Dick Harrison (Lundin yliopisto) selostaa Ruotsin ja Venäjän välisiä suhteita aina Suomen menettämiseen Venäjälle vuonna 1809. Professori Henrik Meinander (Helsingin yliopisto), vie perspektiivin eteenpäin ja tarkastelee Suomen valtion syntyä suhteessa idän vallanpitäjiin. Seminaari päättyy paneelikeskusteluun, joka käsittelee suhteitamme Venäjään nykypäivän keskeisissä tapahtumissa. Paneeliin osallistuu muun muassa toimittaja ja Venäjä-asiantuntija Malcom Dixelius ja suurlähettiläs Liisa Talonpoika.

Tarkka ohjelma julkaistaan pian.

Lounas (omakustanteinen 25 €, sitova ennakkovaraus ja -maksu viimeistään 30.5.2024.)

Tilaisuus on maksuton, mutta edellyttää ennakkoilmoittautumisen. Ilmoittautuminen viimeistään 6.6.2024.

Kieli: ruotsi

Lisätietoja:
Projektipäällikkö Tina Räihä, tina.raiha@hanaholmen.fi
Ohjelmakoordinaattori Ina Lindberg, ina.lindberg@hanaholmen.fi

Seminaarin järjestää Hanasaari yhteistyössä Suomalais-ruotsalaisen kulttuurirahaston kanssa.

Ilmoittaudu tästä