Tuokio meren rannalla – tekoja Itämeren puolesta!

Hanasaari, Espoo.

|
26.8.2021 15:00 - 18:00

Itämeripäivä torstaina 26.8.2021

Tervetuloa osallistumaan Itämeren hoitoon torstaina 26. elokuuta kello 15-18!

Pete Fungin ja Samein Shamsharin Ocean Confessionals -performanssiteoksen innoittamana Hangon Tvärminnen -merentutkimusaseman monialainen tutkimusryhmä toteuttaa Baltic Sea Lab -tapahtuman osana EU Horizon 2020 -ohjelman rahoittamaa CreaTures Research -hanketta.

Tapahtuma tarjoaa kaikille henkilökohtaisen kohtaamisen meren kanssa sekä mahdollisuuden kertoa huolestuneisuudesta, rakkaudesta, rikkomuksista tai pelosta paikallista merta kohtaan. Päivittäin kohtaamamme huolestuttava tutkimustieto aiheuttaa helposti lannistuneisuutta ja voimattomuutta. Tunteita ilmaisemalla voimme siirtyä runolliseen, heijastavaan, kollektiivisesti huolehtivaan kiitollisuuden tilaan. Voit osallistua tapahtumaan paikan päällä Hanasaaressa tai etänä.

Itämeripäivä on John Nurmisen Säätiön käynnistämä jokavuotinen juhlapäivä meren kunniaksi. Päivän tavoitteena on innostaa ihmiset nauttimaan ainutlaatuisesta kotimerestämme sekä tekemään konkreettisia tekoja sen hyväksi. Juhlinnan lisäksi Itämeripäivän tarkoituksena on lisätä tietoa meren monimuotoisesta luonnosta, kulttuurista ja historiasta.

 

Hanasaaressa 26.8. klo 15.00-18.00:

Aalto-yliopiston professori Julia Lohman tiiminsä kanssa esittelee työskentelyään ja rohkaisee meitä osoittamaan sitoutumistamme mertensuojeluun ja huolehtimaan Itämerestä. Tapahtumassa toivomme osallistujien viettävän hetken meren äärellä ja jakamaan ajatuksensa veden kanssa. Viestin merelle voi kirjoittaa kalsiumpohjaisella liidulla kiveen tai kaarnanpalaan, jotka jätetään rannalle. Liidulla kirjoitettu viesti on sekä symbolinen teko että käytännön hoitotoimenpide. Kalsiumpohjainen liitukirjoitus liukenee lopulta mereen ja estää ilmastonmuutoksen aiheuttamaa meren happamoitumista.

Noudatamme viranomaisten ohjeistusta ja kokoontumisrajoituksia myös ulkotiloissa. Tapahtumaan tulee ilmoittautua ennakkoon. Voit valita yhden kolmesta ajankohdasta: 1) klo 15.00 – 15.45; 2) klo 16.00 – 16.45 ja 3) klo 17.00 – 17.45. Ilmoittaudu tästä.

 

Osallistuminen etänä

Voit lähettää viestisi Itämerelle tällä lomakkeella, välitämme sen eteenpäin.

tai

Voit myös itse hakeutua meren rannalle, kirjoittaa viestisi liidulla kivelle, kalliolle tai kaarnalle, ottaa siitä kuvan ja jakaa sosiaalisessa mediassa hashtageilla: : #östersjödagen; #itämeripäivä; #balticseaday; #hanaholmen.  Muistathan käyttää puhdasta liitua, joka on valmistettu kalsiumkarbonaatista ilman petrokemikaaleja.

 

Samaan aikaan toisaalla

Hangon Tvärminnen merentutkimusaseman opiskelijat ja tutkijat pohtivat mertensuojelua ​​ja kirjaavat omat ajatuksensa tutkimusaseman venelaiturin rannan kalliolle. Kirjoitukset paljastavat tutkijoiden vahvat tunnesiteet mereen – harvoin mainittu lähtökohta monen tieteentekijän ammattiuralle.

Itämeripäivänä Tuokio meren rannalla -tapahtumia toteutetaan yhteistyössä Suomalais-ruotsalainen kulttuurirahaston kanssa myös Ruotsissa sekä Virossa.