Annual Hanaholmen Lecture 2021

Hanasaari, Espoo

|
3.12.2021 09:30 - 12:00

Tervetuloa seminaarin!

Mitä yhteyksiä voimme nähdä yliopistojen autonomian ja alueellisen itsehallinnon välillä?

Näkökulmia autonomiaan: alueellinen itsehallinto, akateemisen tutkimuksen ja opetuksen vapaus ja yliopistojen institutionaalinen autonomia.

Seminaari Hanasaaren ruotsalais-suomalaisen kulttuurikeskuksen Tetra-salissa, 1. krs., Hanasaarenranta 5, 02100 Espoo. Seminaarin järjestää Hanasaaren hanke HanaAcademy, joka on Suomen ja Ruotsin välinen korkeakoulu- ja tutkimuspoliittinen yhteistyöhanke. Seminaarin esitykset ovat ruotsiksi ja englanniksi. Kysymyksiä ja kommentteja voi esittää myös suomeksi. Seminaari striimataan suorana verkossa.

8.45–9.15 kahvitarjoilu

9.15 Tervetuliaissanat vararehtori, prof. Heidi Hansson, Uumajan yliopisto, HanaAcademy ohjausryhmän pj.; Gunvor Kronman, Hanasaaren tj. ja Janne Wikström, HanaAcademy

9.30 Prof. Li Bennich-Björkman, Uppsalan yliopisto

Valtiotieteellinen näkökulma mahdollisiin analogioihin alueellisen (maantieteellisen tai kulttuurisen) itsehallinnon ja yliopistojen institutionaalisen autonomin välillä

10.00 Johtaja Sia Spiliopoulou Åkermark, Ahvenanmaan rauhaninstituutti

– Ahvenanmaan alueellinen itsehallinto autonomiaprojektina

10.30–10.45 Tauko

10.45 Yliopistonlehtori Janne Holmén, Uppsalan yliopisto  

Koulutuksen merkitys itsehallintoalueelle

11.15 VTT Arto Aniluoto, Helsingin yliopisto

Näkökulma pohjoismaisten yliopistojen autonomiaan Aniluodon väitöstutkimuksen perusteella: ”At Once so Uniform and so Diverse. A Comparative Study of the Organisational Structures of Well-Established European Universities from 1962 to 2013”.

11.45 – 12.30 Paneelikeskustelu ja seminaarin päätös   

Osa yllä mainituista alustajista osallistuu paneeliin, jossa keskustellaan autonomiasta ja itsehallinnosta ja etsitään vastauksia yleisönkysymyksiin.

Seminaari on avoin yleisölle, ja se suuntautuu ennen kaikkea yhteiskunta-, koulutus- ja tutkimuspoliittisista kysymyksistä kiinnostuneille Suomessa ja Ruotsissa.

Lisätiedot: Janne Wikström, puh: +358445637071, sähköposti: janne.wikstrom@hanaholmen.fi