BRIGHTNESS HIDING (the failure…

Galleria Hanaholmen

|
30.5 - 2.10.2022

Galleria on avoinna päivittäin klo 10-20, vapaa pääsy.

CARL-MIKAEL STRÖM

 

What can be shown, cannot be said

Ludwig Wittgenstein Tractatus Logicus Philosophicus

 

Carl-Mikael Ström haastaa näyttelyllään ajatuksen siitä, että valokuvaus olisi kieli ja kysyy katsojalta: mitä voidaan näyttää, mutta ei sanoa?

Se, mitä havainnoimme ja millaisen vaikutelman näkemästämme luomme, heijastaa omaa kulttuuriamme, kaikkea oppimaamme, omaa kieltämme. Siltä pohjalta tulkitsemme kaiken näkemämme. Tulkitsemme kuvan omenasta omenaksi, koska tunnistamme sen ja suhtaudumme siihen sellaisena. Tätä Ström kutsuu ”loogiseksi kuvaksi”. Hän haluaa luopua tästä tunnistettavan ja loogisen käsitteestä, ylittää kielen rajat ja saavuttaa todellisten kuvien ulkopuolelta ”mahdolliset kuvat”. Niitä ei voi tunnistaa, eikä kielellä tai järjellä selittää. Valokuvan voima piilee valokuvan ja todellisen kuvauskohteen välisessä isomorfisessa jännitteessä.

Ström esittää teoksensa visuaalisina askelmina, jotka johdattavat näkemään ja aistimaan ”mahdollisia kuvia”.
”En puhu valokuvaa, enkä valokuvasta.”

Brightness Hiding (the failure…on Carl Mikael Strömin ensimmäinen yksityisnäyttely ja se on toteutettu yhteistyössä Helsinki Photo Festivalin kanssa.

 

Carl Mikael Ström syntyi Ruotsissa 1986. Hän opiskeli valokuvausta Kööpenhaminassa Fatamorganassa 2013-2014 Mårten Bon johdolla. Vuosina 2014-2018 hän avusti ruotsalaista valokuvaaja JH Engströmiä. Ström työskentelee valokuvauksen, elokuvan ja runouden parissa. Hänelle on tunnusomaista kuvien manipulointi ja työstäminen kemiallisin menetelmin, maalauksin tai painotekniikoin. Niiden avulla hän esittää oman näkemyksensä todellisuudesta. Aika on hänelle olennainen työväline. Strömiä kiehtoo ajatus siitä, mitä ei voi sanoin ilmaista ja hänen työskentelyään määrittelee kysymys siitä, mitä voidaan näyttää, mutta ei sanoa.

Kreikkalainen kustantamo VOID julkaisi 2019 Strömin ensimmäisen monogramian Montöristen. Vuonna 2020 Carl Mikael Ström oli yksi Helsinki Photo Festivalin Luottamus-teeman avoimen sarjan finalisteista ja hänen teoksiaan oli Nordic Village -ryhmänäyttelyssä Suomen Kansallismuseossa.

Näyttelyn on kuratoinut Rafael Rybczynski ja näyttelyä ovat tukeneet Konstnärsnämnden, Ruotsin Helsingin-suurlähetystö, Suomalais-ruotsalainen kulttuurirahasto ja Helsinki Photo Festival.  Rajoitettu määrä vedoksia myynnissä: www.helphoto.com

 

Lisätietoja:  Ohjelmakoordinaattori Alexandra Enberg, alexandra.enberg(at)hanaholmen.fi