Hanasaari mukana Göteborgin kirjamessuilla 2020

Göteborgin kirjamessut järjestetään tänä vuonna digitaalisena tapahtumana.

Olemme Forskartorgetilla mukana kahdella seminaarilla: kysymme mikä on luottamuksen laita toisiimme Pohjoimaissa ja millainen vaikutus ekskursiopedagogiikalla on opetukseen.

1. Matkalla oppiminen: Holokaustiteemaisen vierailupedagogiikan hyödyt ja haitat

25.9.2020 klo 11:50-12:20 Suomen aikaa, klo 10:50-11:20 Ruotsin aikaa

Osallistu tapahtumaan täällä

Koulumaailmassa, jossa opettajat kohtaavat yhä enemmän oppilaiden kielellisiä ongelmia, kokemattomuutta pidempien tekstien lukemisessa ja kasvavan moninaisuuden, opettajien on vaikeata kohdata ääriajattelua ja salaliittoteorioita. Luokkahuoneen ulkopuolinen oppiminen demokratiasta, suvaitsevaisuudesta ja moraalisesta vastuusta voi olla keino tavoittaa tulevia sukupolvia.

Matkat holokaustin muistomerkeille ovat laajamittaista toimintaa. Monet, esim. Ruotsin pääministeri Stefan Löfven kertovat holokaustin muistomerkeille tehtyjen vierailujen vaikutelmista. Ruotsin valtio on rahoittanut Forum för Levande historian ja Svenska kommitteen mot antisemitismin pedagogisesti suunniteltuja ja systematisoituja oppilaiden vierailuja holokaustin muistomerkeille. Vastaava tehdään myös norjalaisissa ja suomalaisissa kouluissa. Miten nämä matkat toimivat ja toteutuvatko niiden oppimistavoitteet?  Mitä muita pedagogisia kysymyksiä eksursiot herättävät?

Aiheesta keskustelevat muun muassa Stefan Andersson, projektledare Forum för Levande historia, Vibeke Kieding Banik, Undervisningsleder HL-senteret ja Hannu Salmi, Tutkimusjohtaja Helsingin yliopistosta. Keskustelun juontaa ohjelmapäällikkö Anna Florén Voksenåsen – center för norsk-svenskt samarbetetista.

Hanasaari järjestää keskustelun yhteistyössä Voksenåsenin kanssa.


2. Luottamus yhteiskuntiimme Pohjoismaissa pohjautuen käsityksiimme ja tietoihimme toistemme maista

25.9.2020 klo 15:20-15:50 Suomen aikaa, klo 14:20-14:50 Ruotsin aikaa

Osallistu tapahtumaan täällä

Pohjoismaalaisten suhtautumisesta toisiinsa ja tiedoista toisistaan tehdään tutkimuksia tasaisin väliajoin. Miltä luottamus naapurimaihimme vaikuttaa näiden tutkimusten valossa? Mitä voimme odottaa tulevaisuudelta – onko koronakriisi heikentänyt tätä luottamusta toisiimme?

Anders Eriksson, joka on Suomen Tukholman-instituutin johtaja ja joka on työskennellyt toimittajana ja Ruotsin suurlähetystöiden lehdistöneuvoksena keskustelee aiheesta suomalaisten, ruotsalaisten ja norjalaisten tutkoijden kanssa. Suomesta mukana on yliopistonlehtori Katarina Pettersson. Projektipäällikkö Janne Wikström Hanasaaresta juontaa keskustelun.

Hanasaari järjestää keskustelun yhteistyössä Suomen Tukholman-instituutin ja Voksenåsen – center för norsk-svenskt samarbeten kanssa.


Koko tapahtumaan osallistuminen: www.forskartorget.se