1.12.2020 klo 14-15.30 Suomen aikaa, 13-14.30 Ruotsin aikaa
Yksinäisyydestä, lievistä mielenterveysongelmista ja kroonisista kivuista kärsiviä voidaan ohjata kulttuurireseptillä ryhmämuotoiseen taide- ja kulttuuritoimintaan. Kulttuurireseptin vaikuttavuudesta on saatu hyviä kokemuksia mm. Ruotsissa, Tanskassa ja Iso-Britanniassa. Sen on todettu esimerkiksi vähentäneen lääkärikäyntejä. Voisiko lääkäriltä saada lähetteen taide- ja kulttuuritoimintaan myös Suomessa? Millaisia vaikutuksia taide- ja kulttuuritoiminnalla on hyvinvointiin?
Tule kuulemaan webinaariin, miten Ruotsissa ja muissa Pohjoismaissa on otettu käyttöön kulttuurilähetetoimintaa, mitä tutkimuksen valossa tiedetään aiheesta sekä millaisia kokemuksia kulttuuriresepteistä on saatu.
Kulttuurin terveysvaikutuksiin liittyvästä tutkimuksesta ja kokemuksista luennoi Anita Jensen, Skoonen maakunnan kulttuuri- ja terveysasiantuntija, Aalborgin yliopiston tutkija ja Lundin yliopiston opettaja. Anna-Mari Rosenlöf Taikusydän-verkostosta kartoittaa tilannetta suomalaisesta näkökulmasta. Ohjelmassa mukana myös Suomen Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Kati Myllymäki, yleislääketieteen asiantuntija ja ensihoidon koulutusohjelman päällikkö Eva Pulverer-Marat ja Marianne Uppa, suunnittelija, liikuntapalvelut, Espoon kaupunki.
Keskustelua moderoi toimittaja Annika Rentola.
Anita Jensen
Anita Jensen työskentelee suunnittelijana kulttuurin ja terveydenhoidon toimialalla Skoonessa, Aalborgin yliopiston vierailevana tutkijana ja opetustehtävissä Lundin yliopistossa. Hän on suorittanut tohtorin tutkinnon Isossa-Britanniassa Nottinghamin yliopistossa ja on Nordic Journal of Arts, Culture and Health -julkaisun toimittaja. Jensenin oma tutkimus keskittyy taiteen vaikutukseen mielenterveyteen, kulttuurilähetetoimintaan ja monitieteelliseen toimintaan liittyen taiteen ja kulttuurin terveysvaikutuksiin. Hän on julkaissut näistä aiheista useita artikkeleita. Jensen on työskennellyt kulttuurihyvinvoinnin kehitystehtävissä, erityisesti taiteen, kulttuurin ja terveydenhoidon toimialojen yhteistoiminnan poliittisen tuen tarpeen ja kestävän kehityksen näkökulmat huomioiden.
Anna-Mari Rosenlöf
Anna-Mari Rosenlöf työskentelee kouluttajana ja kulttuurihyvinvointialan erityisasiantuntijana Turun AMK:n Taideakatemiassa ja Taikusydän -yhteyspisteen projektipäällikkönä.
Osallistuminen on maksutonta, mutta edellyttää ennakkoilmoittautumisen. Ilmoittautuminen: Ilmoittaudu viimeistään 1.12.2020 klo 9.00 (Suomen aikaa) alla olevasta linkistä tai tästä.