Lastenkirjakuvituksia

Galleria Hanaholmen

|
7.2 - 27.3.2022

Galleria on avoinna päivittäin klo 10-20, vapaa pääsy.

Näyttely Lastenkirjakuvituksia Hanasaaren galleriassa tuo yhteen kaksi näyttelyä – yhden Ruotsista ja toisen Suomesta. Ruotsalaisen näyttelyn nimi on Ylistys lastenkirjalle ja se perustuu julistukselle 17 syytä kuvakirjan tärkeydestä. Näyttely kostuu 17 kuvituksesta, joiden tekijöinä ovat nykyiset ja aikaisemmat Ruotsin lastenkirja-akatemian jäsenet: Jens Ahlbom, Lena Anderson, Anna Bengtsson, Gunilla Bergström, Ann Forslind, Sara Gimbergsson, Gunna Grähs, Per Gustavsson, Pija Lindenbaum, Barbro Lindgren, Sara Lundberg, Sven Nordqvist, Pernilla Stalfelt, Cecilia Torudd, Johan Unenge, Emma Virke sekä Stina Wirsén.

Suomalainen näyttelykokonaisuus, Kuvakirjan olemus, kutsuu katsojan fyysisesti kuvakirjan maailmaan. Näyttely kostuu Linda Bondestamin, Lena Frölander-Ulfin ja Jenny Lucanderin kuvituksista.

Jo gallerian ulkopuolella kävijöitä on vastassa Mauri Kunnaksen kuvitus Kreivin aikaan Suomen ja Ruotsin yhteistä historiaa käsittelevästä kirjasta.

Kuvia on kautta aikojen käytetty apuna viestinnässä, kerronnassa ja opetuksessa, sillä ne puhuttelevat katsojia ikään ja kieleen katsomatta. Monella meistä on vahvat siteet kuvakirjoihin ja muistoja ensimmäisistä lukemistamme kirjoista. Tutut kasvot tai hahmot, joiden kanssa sinä, lapsesi tai lapsenlapsesi vartuitte, ovat mukana näyttelyssä. Vanhat ja uudet lempikuvitukset kohtaavat ja herättävät muistot eloon. Rakastetut suomalaiset ja ruotsalaiset kuvittajat kohtaavat nyt Hanasaaressa luoden uuden näyttelykokonaisuuden.

Näyttely on koostettu yhteistyössä Ruotsin lastenkirja-akatemian ja All Things Content Ltd:in kanssa. Mauri Kunnaksen kankaalle painetun kuvan teoksesta Kreivin aikaan omistaa Svenska Nu/Hanasaari – ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus.

 


Ylistys kuvakirjalle –näyttelyn on tuottanut Ruotsin lastenkirja-akatemia ja se perustuu vuonna 1996 ensi kertaa koostetuille 17 hyvälle argumentille lastenkirjallisuuden merkityksestä. Sittemmin näyttelyä on päivitetty kahdesti ja nyt esittelemme sen viimeisimmän, vuonna 2017 uudistetun kokonaisuuden. Muun muassa Svenska Institutetin toimesta näyttely on kiertänyt eri puolilla maailmaa ja sitä käännetään edelleen uusille kielille.

Näyttelyn Kuvakirjan olemus on luonut All Things Content Ltd:n tuotantotiimi Johanna Stenback ja Heidi Kråkström yhdessä kuvittajien Jenny Lucanderin, Linda Bondestamin, Lena Frölander-Ulfin ja lavastaja Mia-Irene Sundqvistin kanssa. Näyttelyssä vierailija voi astua kuvakirjan maailmaan. Näyttelyä on tukenut Svenska Kulturfonden, Svenska folkskolans vänner sekä Konstsamfundet.

Lastekirjakuvituksia-näyttelyä tukevat: Taiteen edistämiskeskus ja Stiftelsen Brita Maria Renlunds minne sr.