Liljevalchin taidehalli @ Hanasaari

Galleri Hanaholmen

|
10.11.2019 - 26.1.2020

Galleria on avoinna päivittäin klo 10-20, vapaa pääsy.

Hanasaaren galleriassa nähdään talvella 2019–2020 teoksia Liljevalchin taidehallin legendaarisesta Kevätsalongista. Kyseessä on Liljevalchin historian ensimmäinen näyttelyvierailu ulkomaille.

Tukholmassa vuosittain järjestettävä Liljevalchin Kevätsalonki on ruotsalaisen taidemaailman instituutio, kansanjuhla taiteen merkeissä, jonka historia ulottuu vuoteen 1921. Kevätsalonkiin valitaan teokset avoimella haulla, ja kaikki 18 vuotta täyttäneet voivat hakea näyttelyyn, niin ammattitaiteilijat kuin harrastelijat.

Vuoden 2019 Kevätsalonkiin saapui yli 3500 hakemusta, joista 136 pääsi mukaan. Näyttelyn nuorin taiteilija oli 18- ja vanhin yli 90-vuotias. Kevätsalongissa kaikki teokset ovat myynnissä taiteilijoiden määrittelemään hintaan.

Hanasaaren galleriassa nähdään pienoisversio Kevätsalongista 2019. Näyttelyn kuratoi Liljevalchin johtaja Mårten Castenfors, jonka valitsemat kahdeksan taiteilijaa käsittelevät päivänpolttavia teemoja eri tekniikoin – aidossa Kevätsalongin hengessä. Taiteilijat ovat Anna-Malin Andersson, Angelica Kristenson Aurelius, Lisa Landberg, Stella Palm, Morgan Stenman, Stefan Thunström, Mikael Wahrby sekä salanimi Bullevuttan, jonka tekemällä maalauksella Röd sand oli kevätsalongin korkein hinta: miljoona Ruotsin kruunua eli noin 92 000 euroa. Maalaus imitoi kuuluisan ruotsalaisen maalarin Anders Zornin samannimistä teosta, mutta punaisesta hiekasta nousevan neidon paikalle on maalattu Zorn itse. Maalaus on mukana näyttelyssä Hanasaaressa.

Vuoden 2019 Kevätsalongin tuomaristoon kuuluivat Mårten Castenforsin lisäksi taiteilijat Helene Billgren ja Susanne Vollmer sekä näyttelijä ja museonjohtaja Lasse Åberg.

HUOM! Poikkeukselliset aukioloajat:
Galleria on suljettu ajalla 21.12.2019–1.1.2020.

Lisätietoja:
Aino Kostiainen, aino.kostiainen(at)hanaholmen.fi

Anna-Malin Andersson: Knytblus. Kuva: Björn Isaksson