Matti Pikkujämsä – Vuoden kuvittaja 2019

Hanasaari, Espoo

|
8.9 - 27.10.2019

Galleria on avoinna päivittäin klo 10-20, vapaa pääsy.

Matti Pikkujämsä | Kuva: Chikako Harada

Vuoden Kuvittajan Matti Pikkujämsän palkintonäyttely on esillä Hanasaaren galleriassa 8. syyskuuta – 27. lokakuuta. Näyttelyn järjestävät yhdessä Kuvittajat ry ja Hanasaaren kulttuurikeskus. Palkintonäyttely esittelee laajasti Pikkujämsän monipuolista työskentelyä, jota inspiroivat luonto, käsin tekeminen ja japanilainen estetiikka. Näyttely tarjoaa katsottavaa niin esteetikoille kuin lapsiperheille, ja se on osa pohjoismaiden suurimman muotoilufestivaalin Helsinki Design Weekin ohjelmaa.

“Kuvittaja, joka hengittää kynänsä kautta”
Historian ensimmäiseksi Vuoden Kuvittajaksi raati valitsi Matti Pikkujämsän (s. 1976 Oulussa) seuraavin perusteluin:

Matti Pikkujämsä kehittää itseään jatkuvasti ja tekee rohkeasti uusia aluevaltauksia. Hän on ilmiömäinen lahjakkuus ja suvereeni kuvittaja, joka hengittää kynänsä kautta. Hänen kuvansa eivät ole vain dekoraatioita, vaan tarinoita. Hänen hahmonsa ovat alati eläviä. Hän on toiminut esikuvana monille kuvittajille, mutta hän suhtautuu lahjakkuuteensa nöyrästi ja ymmärtää, että se on vasta pohja, jolle työ perustetaan.

Matti Pikkujämsä kuljettaa maailmalle kotimaista visuaalista maisemaa. Vaikka hän työskentelee kansainvälisesti, hänen kuvissaan on suomalainen henki havuineen ja kotimaisine eläimineen. Hänen tyylissään voi nähdä aiempien vuosikymmenien pohjoismaisen designin kaikuja uudesta ja raikkaasta näkökulmasta kuvattuna. Pikkujämsä vie suomalaista osaamista sympaattisella ja taitavalla otteella maailmalle.

Pikkujämsä on kuvittanut yli 20 lapsille suunnattua kuvakirjaa. Hän on suunnitellut kuoseja muun muassa Kaunisteelle, Marimekolle ja Samujille ja hän kuvittaa säännöllisesti Helsingin Sanomia. Pikkujämsä on myös suosittu potrettien maalaaja ja hän on tehnyt muotokuvamaalauksen lähes kadonneen perinteen uudestaan trendikkääksi. Pikkujämsän kuvittama ystävänpäivän postimerkkisarja julkaistiin tämän vuoden helmikuussa. Cup of Therapy -projektissa Pikkujämsä on kuvittanut mielenterveyden ongelmia ja hyvinvointia näkyväksi.

Vuoden Kuvittaja 2019 julkistettiin Hanasaaren kulttuurikeskuksessa 31.5. Kuvittajat ry:n kevätseminaarin yhteydessä. ”En voi uskoa tätä,” Pikkujämsä totesi palkintouutisesta. ”Tulee olo, että minulla on velvollisuus olla jatkossa vielä parempi.” Pikkujämsä on voittanut Rudolf Koivu -kuvituspalkinnon vuonna 2013 ja Kuvitustaiteen valtionpalkinnon vuonna 2015. Suomalaisen kuvituksen asemaa ja kuvittajien työtä edistävä Kuvittajat ry ei ole palkinnut häntä aikaisemmin.

Vuoden Kuvittaja -palkinto käsittää 10 000 € sekä palkintonäyttelyn. Palkintosumma jaetaan Kopiosto ry:n maksamista tekijänoikeuskorvauksista. Lue lisää>>>


Näyttely on osa Helsinki Design Weekin ohjelmaa. Vuonna 2005 perustettu Helsinki Design Week on Pohjoismaiden suurin muotoilufestivaali. Vuosittain syyskuussa järjestettävällä monialaisella festivaalilla näyttäytyvät muotoilun eri osa-alueet, muun muassa muoti, arkkitehtuuri ja kaupunkikulttuuri. Tämän vuoden festivaalipäivämäärät ovat 5.-15.9.2019. Helsinki Design Weekiä tuottaa designpalvelutoimisto Luovi Productions Oy.


Lisätietoja:
Aino Kostiainen, aino.kostiainen(at)hanaholmen.fi
Veera Pekkinen, veera.pekkinen(at)kuvittajat.fi