Olaus Petri 100

Hanasaari, Espoo

|
19.10.2022 10:00 - 12:30

Tervetuloa juhlaseminaariin!

Sillanrakentaja Ruotsin ja Suomen välillä

Olaus Petri – enemmän kuin seurakunta: arjessa, juhlassa ja kriisissä

Tänä syksynä Olaus Petrin ruotsalainen seurakunta on toiminut 100 vuotta. Siksi Hanasaari järjestää yhdessä seurakunnan kanssa kaksiosaisen juhlaseminaarin.

Seminaarin tarkoituksena on juhlistaa seurakunnan 100-vuotisjuhlaa ja samalla korostaa ja muistuttaa Suomen ja Ruotsin välisistä tiiviistä siteistä. Seminaari on suunnattu suurelle yleisölle, historioitsijoille ja teologian opiskelijoille, ja sitä voidaan käyttää myös seurakunnan täydennyskoulutuksena.

Syksyllä 1919 pastori Håkan Ljunge lähetettiin Tukholmasta työskentelemään ensisijaisesti ruotsalaisten parissa Helsinkiin, mutta myös ”selvittämään maanmiestensä tarpeita maaseudulla”. Tavoitteena on perustaa ruotsalainen seurakunta entiseen ruotsalaiseen valtakunnanosaan, joka on hiljattain itsenäistynyt ja jossa tuhoisan sisällissodan jälkeiset haavat eivät vielä ole parantuneet.

Seurakunnan perustaminen on poliittisesti ja yhteiskunnallisesti mitä merkittävin kysymys ei vain ruotsalaisille vaan myös Suomen kansalaisille. Hankkeella on monia tukijoita, muun muassa ruotsalaisten yhdistysten paikalliset edustajat Suomessa ja erityisesti Helsingissä, mukaan lukien Svenska Gillet. Nuori tasavalta on lähtökohta toimille. Lisäksi ruotsalainen arkkipiispa Söderblom haluaa Itämerestä luterilaisen sisämeren. Taustalla Ruotsin ja Suomen suhteita vaikeutti esimerkiksi Ahvenanmaan kysymys.

Juuri tämä monimutkainen tilanne saa kysymyksen omasta seurakunnasta ja kirkosta nousemaan kiireelliseksi ja tärkeäksi asiaksi. Seurakunta perustettiin 19.10.1922. Hankkeen merkitys korostui entisestään, kun ruotsalainen arkkipiispa Eidem vihki itse kirkkorakennuksen käyttöön kymmenen vuotta myöhemmin. Paikalla olivat myös kruununprinssi Kustaa Aadolf ja kruununprinsessa Louise sekä presidentti Svinhufvud. Juhlallisuuksiin osallistui myös marsalkka – silloin vielä kenraali – Mannerheim.

Seurakunnan jäsenille Olaus Petrin seurakunta on ollut valtakunnallinen, elinikäinen kirkko kehdosta hautaan, arjessa, juhlassa ja surussa. Geopolitiikkakin on sävyttänyt sen historiaa:, kylmä sota merkitsi että kirkon porteista on kulkenut niin vakoojia kuin raamattuja entisiin itävaltioihin salakuljettaneita henkilöitä.

Ohjelma 

Seminaarin avaa Hanasaaren toimitusjohtaja Gunvor Kronman klo 10.00.

Osa 1 – klo 10.05 – 11.00: Lähtökohtana on teologian tohtori ja kirkkohistorioitsija Fredrik Santellin tutkimus ulkoruotsalaisesta kirkosta. Santell asettaa yhdessä professori Henrik Meinanderin kanssa Ruotsin kirkon ja sen kohtalon laajempaan kontekstiin ja Suomen historiaan.

Kahvitarjoilu klo 11.00 – 11.30.

Osa 2 – klo Klo 11.30 – 12.30: Seminaarin toisessa osassa käsitellään haasteita ja mahdollisuuksia, joita Ruotsin ja Suomen kirkko kohtaa nykypäivän monikulttuurisessa ja moniuskonnollisessa yhteiskunnassa. Ruotsin kirkon kirkkosihteeri Cristina Grenholm keskustelee Porvoon hiippakunnan piispan Bo-Göran Åstrandin kanssa.

Aikaa on varattu yleisökysymyksille kummankin osan yhteydessä.

 

Varsinainen seminaari päättyy mahdollisuuteen yhteiseen lounaaseen (maksu ilmoittautumisen yhteydessä) Hanasaaren ravintola PLATSissa klo 12.30.

Klo 15.30 pidetään juhlajumalanpalvelus Olaus Petrin kirkossa, Minervankatu 6. Sitä edeltää mahdollisuus osallistua opastukseen klo 14.15 ainutkertaisen, vasta peruskorjatun kirkkokiinteistön tiloissa.

Tilaisuus on maksuton, mutta edellyttää ennakkoilmoittautumisen alla olevan linkin kautta. Ilmoittautuminen viimeistään 9.10.2022.

Juhlan yhteydessä on mahdollista varata yöpyminen erityishintaan Hanasaaresta. Ota yhteyttä vastaanottoomme: reception@hanaholmen.fi tai puh (09) 435 020, varauskoodi Olaus Petri. Kiintiö on voimassa 3. lokakuuta asti.

 

Kieli:
Ruotsi, kysymyksiä voi esittää myös suomeksi

Lisätiedot:
Victor Andersson, victor.andersson@hanaholmen.fi
Marit Ingves, maritsb.ingves@gmail.com
Jan Olov Fors, jan.olov.fors@evl.fi