Seminaari: Näkökulmia taideteokseen

Hanasaari, Espoo

|
10.9.2021 10:00 - 16:00

Taiteilijat O, Hanasaari sekä Suomalais-ruotsalainen kulttuurirahasto järjestävät taideteoksen käsitettä pohtivan seminaarin perjantaina 10.9. klo 10–16 Hanasaaren kulttuurikeskuksessa. Ilmoittaudu mukaan jo nyt!

Seminaari on osa Länk – Link – Linkki-näyttelyn avajaispäivän ohjelmaa. Seminaari on avoin kaikille, ja seminaarin kieli on englanti. Paikan päällä osallistuville osallistumismaksu on 35 € ja se maksetaan ilmoittautumisen yhteydessä. Kokoontumisrajoitusten takia seminaariin voi paikan päällä osallistua vain 25 henkilöä (kiintiö täynnä). Seminaarin voi myös osallistua etänä. Ilmoittautuminen tästä.

Osallistumismaksu kattaa lounas- ja kahvitarjoilun Hanasaaren kulttuurikeskuksen PLATS-ravintolassa.

Puheenvuoroissa tarkastellaan taideteoksen käsitettä nykytaiteessa, keskittyen erityisesti materiaalipohjaiseen ja taideteollisen alan kuvataiteeseen. Taideteoksen käsitettä lähestytään myös julkisen taiteen näkökulmasta. Millainen taideteoksen ja käsityön suhde on taiteessa nyt? Miten kaupunkisuunnittelu ja arkkitehtuuri suhtautuvat taideteokseen? Seminaariohjelmassa on myös puheenvuoro, jossa taiteilijat kertovat taideteoksen synnystä taiteilijoiden välisessä vuorovaikutteisessa prosessissa. Ohjelmassa on varattu aikaa yleisökeskustelulle. Esiintyjälista tarkentuu myöhemmin. Lataa ohjelma tästä.

 

Puhujat

Dosentti Martta Heikkilä, FT, toimii estetiikan tutkijana Helsingin yliopistossa. Hänen kiinnostuksen kohteitaan ovat nykyiset taiteen teoriat ja erityisesti jälkifenomenologinen ja -strukturalistinen taidefilosofia. Viime vuosina Heikkilää on kiinnostanut erityisesti taideteoksen käsite, ja sen viimeaikaisiin murroksiin keskittyy myös hänen tämänhetkinen tutkimushankkeensa. Heikkilän esitys käsittelee materiaalisuuden ja käsitteellisyyden suhdetta nykytaiteessa.

Korutaiteilija ja Ornamon taideasiantuntija Anna Rikkisen, artenomi AMK, esityksen aiheena on taidekäsityön ja taiteen asema julkisessa rakentamisessa. Nykyaikana näyttelyt, ajatukset ja teokset ovat enenevissä määrin verkossa. Onko julkisessa tilassa mahdollisuuksia käsintehdyn ja materiaalisen teoksen esittämiseen?

Södertörnin yliopiston filosofian professori Marcia Sá Cavalcante Schubackin luennoi aiheesta Taiteen syntyjä – nykytaide muotoutumattomuuden kokemuksena

Aalto-yliopiston professori, Maarit Mäkelän, TT, luennon aiheena on tekijän ja materiaalin välinen dialogi. Mäkelää kiinnostaa luova prosessi ja miten se etenee tekijän ja materiaalin välisenä vuoropuheluna jonka aikana tekijä ikään kuin vastaa materiaalisiin virtoihin. Mäkelän esitys perustuu hänen omaan keramiikkataiteen piiriin paikantuvaan luovaan prosessiin joka sai alkunsa Uudessa-Seelannissa vuonna 2015.

Seminaarin puheenvuorot tallennetaan ja ne ovat katsottavissa Hanasaaren verkkosivulla myöhemmin.

Länk – Link – Linkki on Taiteilijat O ry:n ja Fiber Art Swedenin  (FAS) yhteisnäyttely Hanasaaren kulttuurikeskuksen galleriassa 9.9.2021–30.1.2022. Molempien yhdistysten jäsenet liikkuvat laajasti kuvataiteen, muotoilun ja käsityön alueilla, ja työskentelylle on keskeistä vahva suhde materiaaliin. Materiaali määrittää usein myös teosten konkreettista ja käsitteellistä sisältöä. Näyttelyn temaattinen sisältö on syntynyt taiteilijoiden välisessä yhteistyössä. Monet näyttelyn taiteilijoista keskittyvät keveyden tematiikan käsittelyyn teoksissaan. Teokset ovat erilliset, mutta taiteilijoiden välinen vuorovaikutteinen työskentely on ohjannut prosessia.

Näyttelyn taiteilijat

  • Hugger-Mugger-työryhmä: Maria Hägglund, Catarina W. Källström ja Elinor Ström (SE) – Piia Lieste (FI)
  • Sonja Löfgren-Birch (SE, FI) – Veera Tamminen (FI)
  • Työryhmä Lotte Nilsson-Välimaa & Inger Bergström (SE) – Paavo Halonen (FI)
  • Gunnel Pettersson (SE) – Elina Laitinen (FI)
  • Maria Sandstig (SE) – Virpi Vesanen-Laukkanen (FI)
  • Ellen Skafvenstedt (SE) – Riikka Peltola (FI)

Ilmoittautumisohjeet

Paikan päällä osallistuville (tämä kiintiö on täynnä): Ilmoittaudu oheisella lomakkeella. Huomaa, että ilmoittautuminen on sitova eikä osallistumismaksua palauteta. Jos ilmoittautunut on estynyt osallistumaan, hän voi ilmoittaa tilalleen toisen henkilön.
Ilmoittautuminen päättyy sunnuntaina 29.8.2021 klo 16, jonka jälkeen tulleita ilmoittautumisia emme valitettavasti voi ottaa huomioon.

Etänä osallistuville: Ilmoittaudu oheisella lomakkeella. Linkki tapahtumaan lähetetään ilmoittautuneille illalla 9.9.2021.  Ilmoittautuminen päättyy torstaina 9.9.2021 klo 15.

>>> Ilmoittaudu tästä


Kuva: Paavo Halonen: Ihoni on pehmeä, 2020.