Suomi ja Ruotsi – yhdessä vahvempia Natossa!

Hanasaari, Espoo

|
7.11.2022 16:00 - 17:00

Uuden antologian julkistusseminaari


Historiallinen aikakausi päättyi 18. toukokuuta, kun Suomi ja Ruotsi lopulta päättivät luopua liittoutumattomuudesta ja hakea Naton jäsenyyttä.

Uusina Nato-jäseninä Ruotsi ja Suomi joutuvat nyt kohtaamaan täysin uudenlaisen turvallisuuspoliittisen tilanteen Pohjois-Euroopassa. Kaikki länsimaat eivät koskaan ennen ole olleet yhdessä samassa puolustusliitossa. Tällä tulee olemaan huomattavasti suurempi vaikutus kuin Ruotsin ja Suomen kansallisella puolustus- ja turvallisuuspolitiikalla, ja tämä vaikuttaa myös Natoon kokonaisuudessaan.

Ruotsalaisen Frivärld-ajatushautomon ja saksalaisen Konrad Adenauer Stiftungin antologiassa “Stronger Together – Sweden and Finland on the Road Toward NATO” tarkastellaan jäsenyyden vaikutuksia Suomeen, Ruotsiin ja Natoon.

Kokoelmateoksessa perehdytään moniin kysymyksiin, kuten mitä annettavaa Suomella ja Ruotsilla on puolustusliitolle sotilaallisesti, mitkä erikoisalat nämä maat saavat, mitä johtopäätöksiä aiemmista laajentumisista voidaan vetää, miten Suomi ja Ruotsi tulevat suhtautumaan Naton ydinasepelotteeseen ja mitä annettavaa Suomella ja Ruotsilla on Natolle hybridiuhkien suhteen.

Moderaattori: Stefan Wallin, entinen puolustusministeri

Osallistujat:

  • Ann-Sofie Dahl, kansainvälisten suhteiden dosentti ja Nonresident Senior Fellow, Atlantic Counci
  • Karlis Neretnieks, kenraalimajuri, Ruotsin Maanpuolustuskorkeakoulun (Försvarshögskolan) entinen rehtori ja Ruotsin kuninkaallisen sotatiedeakatemian Kungliga Krigsvetenskapsakademienin jäsen
  • Patrik Oksanen, senior fellow, Frivärld
  • Stefan Forss (vahvistuu myöhemmin), professori ja entinen Suomen Maanpuolustuskorkeakoulun dosentti
  • Teija Tiilikainen, johtaja, Euroopan hybridiuhkien torjunnan osaamiskeskus
  • Jörg See, puolustuspolitiikan ja -suunnittelun apulaispääsihteeri Naton päämajasta.

Seminaarin yhteydessä kirja on mahdollista ostaa alennettuun hintaan.

Tervetuloa!

Järjestäjät: Hanasaaren kulttuurikeskus, Konrad Adenauer Stiftung ja Frivärld-ajatushautomo.