Tony Sjöman: Dome Dossier

Hanasaari, Espoo

|
1.6 - 31.8.2021

Galleria on avoinna päivittäin klo 10-20, vapaa pääsy.

Muistathan turvallisen galleriavierailun säännöt: tulethan galleriaamme vain terveenä, käytäthän kasvomaskia vieraillessasi galleriassamme ja pidäthän kahden metrin turvavälin toisiin kävijöihin. Tervetuloa!


Hanasaaren gallerialla on ilo esitellä New Yorkissa asuvan taiteilijan Tony Sjömanin (s. 1975) taidetta ensimmäistä kertaa Suomessa. Näyttelyssä kiteytyy Sjömanin työskentelyä ohjaava perimmäinen ajatus: ”Tavoittelen aina teosta, jossa jokainen elementti olisi oikealla paikallaan”, kertoo Sjöman.

Sjömanin maalauksissa hillityt värit ja suurkaupungin arkkitehtuurille ominaiset muodot kohtaavat. Värit ovat kunnianosoitus lapsuuden kasvuympäristölle, rosoiselle betonibrutalistiselle lähiölle, kun taas muodot viittaavat taiteilijan kokemiin maantieteellisiin, kulttuurisiin ja sosiaalisiin muutoksiin.

Näyttely tuo Hanasaaren galleriaan kahdeksan uutta öljymaalausta, neljä silkkipainotyötä ja seinämaalauksen, jonka Sjöman maalaa suoraan gallerian seinään. Näyttelyn nimi Dome Dossier viittaa kuplaan, jolla pandemia on sulkenut meidät eristyksiin muusta maailmasta. Toisaalta kuplassa on aikaa ja tilaa itsepohdiskelulle ja piintyneiden ajatusmallien kyseenalaistamiselle.

Hanasaaren gallerianäyttely käynnistää muraalitaiteen kiertueen, joka liittyy Sjömanin syntymäkaupungin Göteborgin 400-vuotisjuhlaan. Kiertue jatkuu Hanasaaren jälkeen Göteborgiin, sieltä Göteborgin ystävyyskaupunkiin Turkuun ja Ouluun. Kaikkiin kaupunkeihin jää Tony Sjömanin maalaama muraali osaksi kaupunkitilaa.

Tony Sjöman tunnetaan graffitimaailmassa paremmin nimellä Rubin, ja hän aloitti graffitien maalaamisen yhdeksänvuotiaana göteborgilaisen Bergsjönin lähiön raitiotunneleissa. Vanhemmat olivat suomalaisia ​​maahanmuuttajia, ja uran alkuvaihetta leimasivat identiteettiongelmat: taidemaailma tuntui tarkkaan rajatulta alueelta, jonne hänenlaisellaan itseoppineella ongelmalähiön kasvatilla ei ollut asiaa. Muutto New Yorkiin 13 vuotta sitten raivasi tilaa oman ilmaisun ja taiteilijaidentiteetin kehittymiselle.

Tony Sjömanista on sittemmin tullut erottamaton osa New Yorkin taidemaailmaa. Graffitinimellä Rubin signeerattuja seinämaalauksia on totuttu näkemään keskeisillä paikoilla suurkaupunkia sekä sen syrjäseuduilla. Ateljeessa työskennellessään Sjöman  maalaa pääasiassa öljyllä ja akryylilla kankaalle, ja hänen teoksiaan on ollut esillä Scope-messuilla New Yorkissa ja Miamissa, Art Miami -messuilla Art Baselin aikana sekä sekä gallerioissa New Yorkissa, Miamissa ja Los Angelesissa. Nykyisten merkittävien toimeksiantojen joukossa on myös laajamittaisia ​​maalauksia, joista kaksi sijaitsee Zaha Hadidin suunnitteleman asuinrakennuksen aulassa Chelsean kaupunginosassa New Yorkissa. Sjöman on myös kaikkien aikojen ensimmäinen taiteilija, joka on saanut tehtäväksi suunnitella luottokortti American Expressille (2019), ja hänen taidettaan ovat tilanneet useat tunnetut tuotemerkit, kuten Google, Facebook, Starbucks ja Lululemon.

Tony Sjöman asuu Manhattanilla vaimonsa ja poikansa kanssa ja työskentelee työhuoneella Long Island Cityssä. Häntä edustaa kaksi newyorkilaista galleriaa: Sugarlift ja Uprise Art.

Muraalitaiteen kiertueen Suomessa ja Ruotsissa toteuttavat yhteistyössä Ruotsinsuomalainen kulttuurilähetystö, Northern AiR -residenssiverkosto, Hanasaari – ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus, Suomalais-ruotsalainen kulttuurirahasto sekä Göteborgin, Oulun ja Turun kaupungit.

Lisätietoja: Aino Kostiainen, aino.kostiainen(at)hanaholmen.fi