Tony Sjöman: Dome Dossier

Hanaholmen, Esbo

|
1.6 - 31.8.2021

Galleri Hanaholmen har öppet dagligen kl. 10-20, fritt inträde.

Vänligen notera våra riktlinjer för ett tryggt galleribesök: Kom på besök bara om du är frisk. Högst sex personer får vistas samtidigt i galleriet. Tack för att du använder munskydd och håller ett två meters säkerhetsavstånd från andra besökare. Välkommen!


Hanaholmens galleri har äran att presentera Dome Dossier, en soloutställning med nya verk från New York-baserade konstnären Tony Sjöman (f. 1975). Dome Dossier är konstnärens första soloutställning i hemlandet Finland och speglar konstnärens egenförklarade besatthet att ”skapa verket, i vilket varje element hittar sin rätta plats”.

Sjömans strävan härstammar från känslan av oordning under hans formativa år och bedrivs genom konstnärens signaturelement, såsom den nedtonade färgpaletten (en hyllning till konstnärens råa och brutalistiska barndomsområde) samt arkitektoniska former, som representerar konstnärens geografiska, kulturella och klassrelaterade förflyttningar.

Dome Dossier består av åtta nya oljemålningar, fyra screentryckta printar i begränsad upplaga, samt en omfattande gallerimural. Titeln till utställningen relaterar till kupolen som pandemin har lagt över världen. Ömsom snärjande, har kupolen även verkat som budbäraren av självreflektion samt skakat om tidigare cementerade sanningar och filosofiska antaganden. Utställningen i Hanaholmens galleri arrangeras i egen regi, men den verkar även som startskottet för Sjömans muralturné, som firar konstnärens födelsestads, Göteborgs, 400-årsjubileum. Under muralturnén kommer Sjöman att måla permanenta muraler I Göteborgs centrum, samt i Göteborgs kompisstad Åbo och Uleåborg I Finland.

Tony Sjöman (aka Rubin) började måla graffiti i nio års ålder i Göteborgsförorten Bergsjöns spårvagnstunnlar. Hans föräldrar var finska arbetskraftsinvandrare och den självlärde konstnären kämpade initialt med känslan av att härstamma från fel sida av tågspåren. Men flyttet till New York drygt tretton år sedan jämnade det konstnärliga spelfältet, samtidigt som staden förde Sjömans estetik i en ny riktning.

Tony Sjöman har sedan flyttet till New York blivit en naturlig del av stadens kontnärsscen. Hans abstrakta muraler (signerade ”Rubin”) kan ses på vitt skilda håll i världsmetropolen. Sjömans ateljéverk består i huvudsak av olja och akrylfärg på duk och hans alster har bland annat visats på Scope New York, Scope Miami och Art Miami under Art Basel, såväl som i gallerier i New York, Miami och Los Angeles. Bland några av Sjömans framstående uppdrag märks en serie storskaliga verk som pryder lobbyn i världsberömda Zaha Hadid-byggnaden i Chelsea. Sjöman är även den första konstnären som har fått i uppdrag att formge ett kreditkort till American Express (2019) och hans konst har beställts av flera världsledande storbolag i USA, såsom Google, Facebook, Starbucks och Lululemon.

Tony Sjöman bor på Manhattan med sin hustru och parets son och han arbetar från sin ateljé på Long Island City. Han representeras av två New York-gallerier: Sugarlift och Uprise Art.

Muralturnén är ett samarbete mellan Sverigefinska kulturambassaden, Northern AiR-residensnätverket, Hanaholmen – kulturcentrum för Sverige och Finland i samverkan med Kulturfonden för Sverige och Finland samt städerna Uleåborg och Åbo.

Tilläggsinformation: Aino Kostiainen, aino.kostiainen(at)hanaholmen.fi