Voimistuva maailmanvalta Kiina – uhka vai mahdollisuus?

Hanasaari, Espoo

|
31.1.2020 14:30 - 16:00

Onko Kiinan kanssa mahdollista luoda tasapainoista suhdetta?

Ruotsin oppositio uhkasi pääministeri Göran Perssonia epäluottamuslauseella, kun tämä vuonna 1996 matkusti Kiinaan ja kehui maan poliittista vakautta. Monien mielestä Kiinaan ei olisi saanut matkustaa lainkaan maassa tapahtuneiden ihmisoikeusloukkausten takia. 15 vuotta myöhemmin Suomen ja Ruotsin kaltaisissa maissa pohdittiin, miten Kiinan yltäkylläisille taloudellisille apajille päästäisiin nopeiten louhimaan vaurautta. Nyt ollaan tilanteessa, jolloin epäluulo Kiinaa kohtaan on taas kasvanut: Millainen uhka on Kiinan poliittisen ja sotilaallisen vallan jatkuva kasvu ja voiko kiinalaiseen teknologiaan luottaa?

Kiinan talouden kasvu on hidastunut, mutta eurooppalaisella mittarilla se on edelleen kovaa. Kiina on investoinut valtavia rahamääriä eri puolille maailmaa Afrikkaa myöten, ja Kiinan valtapiirin laajentamisen kruununjalokivi on Uusi silkkitie -hanke. Kiinalaisten läsnäolo näkyy myös jo meillä Arktisilla alueilla. Samaan aikaan, kun kiinalaisesta pääomasta ja Kiinan markkinoista halutaan päästä osallisiksi, pohditaan, voiko Kiinaan luottaa. Esimerkiksi Ruotsissa pohditaan, onko kiinalainen Huawei luotettava 5G-matkapuhelinverkon rakentaja vai muodostaako se turvallisuusuhan.

Hanasaaren ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus järjestää keskustelutilaisuuden, jossa ruoditaan Kiinan ”täydellisen yhteiskunnan” rakentamistavoitetta, Kiinan valtapyrkimyksiä ja erityisesti Suomen ja Ruotsin mahdollisuuksia ja uhkia tässä nopeasti muuttuvassa tilanteessa.

Keskustelun jälkeen on mahdollista jatkaa keskustelua Hanasaaren kahvila & viinibaarissa.

Puhujat

  • Timo Koivurova, professori, johtaja, Arktinen keskus, Lapin yliopisto
  • Jyrki Kallio, vanhempi tutkija, Ulkopoliittinen instituutti
  • Kristina Sandklef, ekonomi ja Kiina-asiantuntija, Ruotsi

Juontaja

  • Kai Jaskari, toimittaja, tuottaja, Yle

Kielet: Suomi ja ruotsi. Simultaanitulkkaus.

Osallistuminen on maksuton, mutta edellyttää ilmoittautumista etukäteen, viimeistään 24.1.2020 alla olevasta linkistä: